Helyi közélet

2016.10.21. 17:38

Szamizdatokban is élt 1956

Nyíregyháza - Londonban tanulta meg a földalatti kiadványok szerkesztését.

Nyíregyháza - Londonban tanulta meg a földalatti kiadványok szerkesztését.

– Az életkorom miatt személyes élményem nincs az 56-os forradalomról, de történelemtanárként kétségeim voltak, hogy nem az igazat tanítom, amit a szamizdatok később megerősítettek. Szabolcsban volt egy szamizdathálózat 1986–89 között.

– A Beszélő, Hírmondó újságok mellett az 1956-os forradalomról szóló könyvek közül Mérai Tibor: Nagy Imre könyve és Bill Lomax: Magyarország 1956 volt a legnépszerűbb. Üldöztek bennünket, nekem 2 házkutatást kellett megérnem, és elég vastag lett az állambiztonsági dossziém.

A legnagyobb hatással Krassó György volt rám, nála laktam Londonban 1987 nyarán és tőle tanultam meg a földalatti kiadványok szerkesztését. A szabolcsi 1956-os eseményekről hitelesen először kollégiumi vezetőm, Kántor Zoltán számolt be nekem, aki a kivégzett Szilágyi László sógora volt. Gégényben tagja volt a Forradalmi Bizottságnak. A megyei „Fehér könyvet” egyszer elhozta, és lépésről lépésre elemeztük a benne található hazugságokat. Utána barátaimmal létrehoztuk a Vakond szamizdatot, amely jóval a rendszerváltás előtt igazságot követelt 56-nak. 2016 augusztusában a Júlia fürdőben összejöttünk, az egykori Vakond szerkesztőségének még élő tagjai, és elhatároztuk, hogy kiadunk egy jubileumi Vakondot a 60. évfordulóra.

- R. Kovács László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában