Helyi közélet

2016.11.08. 13:14

A Prima Díj megyei jelöltjei: Zsoldos Barnabás - Határok nélkül szól a rádióban

Mátészalka - A szülőföldről és a határon túli magyar területekről beszámolni a Magyar Rádióban tisztesség s becsület dolga.

Mátészalka - A szülőföldről és a határon túli magyar területekről beszámolni a Magyar Rádióban tisztesség s becsület dolga.

– Nagyon meglepett, és hihetetlen megtiszteltetés, hogy jelöltek a Megyei Prima Díjra – reagált a jelölésre Zsoldos Barnabás, aki a kisvárdai Bessenyei-gimnáziumban érettségizett, ám a továbbtanulása nem volt töretlen, mert a nyíregyházi tanítóképzőben a vallásról mondott gondolatai miatt úgy döntöttek, nem alkalmas a pályára, így Záhonyban kezdett dolgozni, tanulni, 1971-ben vasúti tisztté avatták.

– Az újságírás középiskolásként is foglalkoztatott, ezért a Nyíregyházi Rádió felhívására 1974 őszén írtam egy pályázati tudósítást, és 1975 januárjában hivatalosan is Mátészalka és a térség rádiótudósítója lettem a vasúti munkám mellett – mesél szakmai pályafutása kezdetéről Zsoldos Barnabás, aki arról sem mondott le, hogy tudását gyarapítsa. – A rendszerváltás után beiratkoztam a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Tanszékére és etnográfus lettem. E témakörben könyvem is megjelent: Néprajz a nyíregyházi rádió hullámhosszán címmel – mondja.

Közben a Magyar Rádió mini bejátszó stúdiót létesített Mátészalkán, így közvetlen kapcsolata lett a nyíregyházi stúdió és a Magyar Rádió között. A rendszerváltás után lett a Magyar Rádió főállású munkatársa, ekkor szakított a vasúti pályával.

– Riportokat, tudósításokat, műsorokat készítettem a Nyíregyházi Rádióban és egyre többször megszólaltam a Kossuth Rádióban is. A szinte kétévenkénti árvízi hullám tette ismertté a nevemet, a legmaradandóbb ezek közül a 2001-es beregi árvíz volt – idéz múltat Zsoldos Barnabás, aki ebben az időben már a Kossuth Rádió éjszakai műsorát is szerkesztette. 2002-ben nevezték ki a nyíregyházi stúdió vezetőjének, s ezt a tisztet 2007. június 30-áig látta el, akkor sok vidéki – így a nyíregyházi – stúdió is megszűnt. Szakmai munkáját többször elismerték.

Róluk szólni becsület dolga

Nyugdíjas rádiósként szolgálja Bereget, Szatmárt és azok elcsatolt történelmi részét.

– Nem tudnék a lelkiismeretemmel elszámolni, ha nem mennék át Ungba, Ugocsába, Partiumba, a történelmi Szatmárba, és ne számolnék be az ott élő magyarok mindennapjairól. A velük történtek nem hagynak érintetlenül, mint ahogy a természeti és épített értékeinket is igyekszem bemutatni az országnak, világnak. Ezért maradtam itt szülőföldemen, mert róluk szólni a rádióban tisztesség és becsület dolga – fogalmaz Zsoldos Barnabás, akinek a hobbija a vadászat.

KM-BM

Névjegy

Születési hely, idő: Tiszavid, 1947. szeptember 12.

Iskolai végzettség: Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem, etnográfus szak

Díjak: A Magyar Rádióban kétszer kapta meg az egyéni Nívó-díjat, neki ítélték 2003-ban a Kossuth Rádió Kossuth-díját. Megkapta a megyei közgyűlés bronz emlékplakettjét, a Magyar Örökség Díjat, Honvédelmi Minisztérium civileknek adható elismerését, a Bessenyei Akadémia tagja.

Család: Felesége Radó Magdolna. Lányuk, Magdolna agrármérnök, doktori fokozattal, fiuk, Barnabás Pál jogász. Öt unokájuk van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában