Helyi közélet

2016.11.22. 13:01

A várkút mondája Kisvárdán

Kisvárda - A pallosjog alkalmazásának egyik utolsó hazai esete Kisvárdához kötődik, mely a kortársak ellenkezését is kiváltotta. Idézzük meg a 289 évvel ezelőtti esemény krónikáját.

Kisvárda - A pallosjog alkalmazásának egyik utolsó hazai esete Kisvárdához kötődik, mely a kortársak ellenkezését is kiváltotta. Idézzük meg a 289 évvel ezelőtti esemény krónikáját.

Visszatérés a gyökereinkhez, múltunkhoz

Az eset előzménye Tolvay Borbálának „sok rendbeli paráznasága és ez által netalántán történt terhes állapotában lévő terhének elvesztése iránt való állapotjában történhetett praktikája” volt. 1727. december 17–ei vármegyei közgyűlésen Krucsay János halált kért felesége fejére a következő indokkal: "a hóhér keze vegye ki a tisztességes emberek közül". Pontos dátumot nem tudunk, hogy mikor volt a kivégzés, de tudjuk, hogy pocsaji hóhér vette Borbála asszony fejét a kisvárdai vár bástyáján, amiért három rhen forintot kapott. Kisvárdán fejeztették le 1727–ben ifjabb Tolvay Borbálát, a Nyírtasson lakó Krucsay János feleségét.

Vezeklés–a nyírbátori Krucsy oltár–Passió oltár

A latin paenitentia szóból eredődik, mely a lelki életben az elkövetett bűnök jóvátétele, amire az igazságosság és a szeretet indítja a megtérő és tökéletességre törekvő lelket. A felesége engesztelésére emeltette férje a nyírbátori minorita templom úgynevezett passió–oltárát 1731–ben, míg címere 1737–es eredetű. A Krucsay oltár, vagy más néven Passió oltár. Jézus szenvedéstörténetét ábrázolja drámai erővel. Nádfői Krucsay János kisvárdai várkapitány Magyarország utolsó pallosjogú ura adományozta a templomnak.

Az eredeti hóhérpallos a Jósa András Megyei Múzeumban látható. Egy másolata pedig Kisvárdán a Városháza dísztermében tekinthető meg.

A harangszóban hallotta felesége hangját

A vár kútjának mondája pedig így szól, –amit a cikk szerzője a vár ásatásakor az 50–es években, hallott, amikor a vár kútját a tűzoltók kitisztították. Ezt követően a kút helyreállítást nyert, kikövezve kerületét mintegy méter magasan–

Tolvay Borbála 1727 lefejezését követően a fejét a vár kútjába dobták. Ezt követően a vár harangjának megszólalásakor, Krucsay a felesége hangját halotta a harangszóban. Ezért a harangot is a vízbe dobatta. A vár kútja e mondát őrzi. A folyamatos rombolást követően az 1999–ben, az ott lévő focipálya korszerűsítésekor, s befüvesítésekor a vár kútját betöltötték, maradványait teljesen eltüntették.

Őrizni múltunk emlékeit

Minden település keresi történelmi múltjának egy–egy kézzelfogható és a településre látogatóknak megmutatható épületet vagy annak maradványait. Jó volna, ha Kisvárda a vár történetéhez szorosan kapcsolódó emlékét méltóan őrizné meg a jelennek s az utókornak, még akkor is, ha a fenti esemény egyben a hazánkban alkalmazott utolsó pallosjog Kisvárdán történt alkalmazásának drámai végkifejlete.

Az elmúlt időben lehullott sok csapadék után, jelenleg jól látható, hogy hol, van a Vár kútja, melyben Tolvay Borbála fejét a vár kútjába dobták. A kút benyújtotta igényét a múlt értékeinek méltó emlékhellyé válására.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában