Helyi közélet

2016.11.23. 16:34

Bőven van még mit fejleszteni a határon átnyúló együttműködési programok keretében

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Perényi Zsigmond szerint az eddigi programok sikeresek voltak, bár tudja, akad még tennivaló.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Perényi Zsigmond szerint az eddigi programok sikeresek voltak, bár tudja, akad még tennivaló.

A Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkára elmondta: a határon átnyúló együttműködési programok célja, hogy támogassák a határ mentén élők gazdasági integrációját, összetartó erejét, harmonikus és kiegyensúlyozott fejlődését, hozzájárulva ezzel a területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

Nagy érdeklődés övezheti

– Annak ellenére, hogy a 2007–2013-as időszakban, a Magyarország részvételével megvalósuló együttműködési programok sikeresek voltak, tisztában vagyunk azzal is, hogy maradtak megoldatlan kihívások a határtérségben. Ezért az Európai Unió támogatta fejlesztések a jövőben is nagy érdeklődésre számíthatnak – tekintett előre a helyettes államtitkár, majd hozzátette: határ menti, transznacionális és interregionális programokra összesen 1602 millió euró uniós forrás áll majd rendelkezésre. Perényi Zsigmond szerint élénk gazdasági kapcsolatot kifejlett infrastruktúra nélkül nem lehet fenntartani, így igyekeznek a mostani uniós költségvetési ciklus forrásait a régiónk úthálózatának karbantartására is fordítani.

– Az érintett térségek számára mind társadalmi, mind gazdasági értelemben élénkítő hatással bírnak az újonnan létrejövő kapcsolatok, ezen felül a jelentőségük nemzetpolitikai szempontból is megkérdőjelezhetetlen. A közlekedési kapcsolatok erősítésének az a célja, hogy a történelmileg és a funkcionális szempontból összetartozó térségeket összekapcsolja, elősegítse hazánk országhatáraival elválasztott térségek gazdasági-közlekedési integrációját, a gazdaság, a foglalkoztatás, a kulturális és turisztikai együttműködések fellendítését, valamint a szociális helyzet javítását – fogalmazott lapunknak a helyettes államtitkár.

Kiemelte: a romániai–magyar együttműködési program keretében mintegy 13 millió eurós keret használható majd fel közlekedésfejlesztési projektek sikeres megvalósítására, így például szeretnénk fejleszteni a Csenger–Óvári közötti útszakaszt is.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 2007–2013-as ciklusban több sikeres projektnek lehettünk szemtanúi a magyar–román határon, így többek között 260 millió forintos támogatásból kialakítottunk két különleges, védett parkot a nagykárolyi Károlyi-kastély környékén, valamint a Géberjénben található Jékey-kúria kertjének felújítása is megtörtént. A mostani ciklusban a megye, a térség turisztikai vonzerejének növelése érdekében több, kisebb léptékű beruházással kívánjuk a célt elérni. Ennek érdekében Kállósemjénben egy körpanorámás vetítőterem kialakítását, Kisvárdán a vár rendezvényterének fejlesztését, Tiszadobon pedig egy ökoturisztikai élménypark és egy rendezvénytér megvalósítását tervezzük – közölte Perényi Zsigmond.

KM-TG


A határ menti programokról

Perényi Zsigmond kiemelte: megyénk a szlovák-magyar határtérséget érintő határ menti programban is sikeresen vett részt. A megyei önkormányzat és Tőketerebes együttműködésében egy olyan kastélyturisztikai projekt zárult le, amely 200 millió forintos költségvetésével a résztvevő két megyepár több kastélyának bevonásával a történelmi örökség védelmét, a turisztikai vonzerő fejlesztését, valamint a fenntartható turisztikai termékek kialakítását szolgálta. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiemelt helyzetéből adódóan a négyes határ menti (magyar-román-szlovák-ukrán) programban is sikeres projekteket vezényelt le. Kiemelt programnak bizonyult a csecsemőhalandóság csökkentését célzó „Európa bölcsője” elnevezésű projekt is, mely a munkácsi Regionális Gyermekkórház és a kisvárdai Felső-Szabolcs Kórház együttműködésében valósulhatott meg 155 millió forint értékben. Ennek keretében egy olyan monitoring rendszert állítottak fel, amely több szempont alapján ellenőrzi az újszülöttek állapotát, lehetővé téve az esetleges azonnali beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában