Helyi közélet

2016.11.23. 08:12

Ismét a fizetésükre várnak Szakolyban - Az az érzésünk, hogy a polgármester ”trükközik”

Szakoly - Ismét nem kaptak bért az önkormányzat alkalmazottai Szakolyban, jutott el hozzánk a nem túl szívderítő hír a napokban. Már az augusztusi fizetés is csúszott, de azt a szeptemberivel együtt megkapták az emberek. Novemberben viszont megint hiába vártak a bérükre. Az az érzésünk, hogy a polgármester ”trükközik” a fizetéssel.

Szakoly - Ismét nem kaptak bért az önkormányzat alkalmazottai Szakolyban, jutott el hozzánk a nem túl szívderítő hír a napokban. Már az augusztusi fizetés is csúszott, de azt a szeptemberivel együtt megkapták az emberek. Novemberben viszont megint hiába vártak a bérükre.

Az az érzésünk, hogy a polgármester ”trükközik” a fizetéssel.

– Ahhoz képest, hogy az önkormányzat október 28-án megkapta a kötelező feladatellátásra szolgáló normatívát, mindmáig sem a köztisztviselőknek, sem a közalkalmazottaknak nem fizettek – avatott be az általa ismert helyzetbe Kerecsen József, egykori képviselő.

– Sajnos még konkrét ígéret sincs. Az embernek olyan érzése van, hogy a polgármester azért „trükközik” a fizetésekkel, hogy az önkormányzatok rendkívüli keretének a forrásából (a REKI az ÖNHIKI utódja) bértámogatást kérhessen az államtól. Azok után, hogy 2013-ban már konszolidálták a települést, 2014-ben 41 millió ÖNHIKI-t fizettek ki Szakolynak. Itt a faluban az „ingyen” közmunkások jelentős értékteremtő munkát végeztek, és senki nem tudja, hogy a gazdálkodás haszna hol van.

Kerecsen József egy másik furcsaságról is beszámolt. Elmondta, hogy átszervezték az orvosi ügyeletet a Szakolytól 14 kilométerre lévő Nyíradonyba, mivel Balkányban – ahová korábban tartoztak – több mint 3 millió forintos tartozást halmoztak fel. De mint megtudta, másoknak, például a balkányi péknek is több millióval tartoznak, s most messzebbről próbálnak beszállítót felhajtani.

Azt viszont már az egyik helyi képviselő mesélte el neki is, hogy az idén még a villanyszámlát sem rendezték a szakolyi önkormányzatnál. Az adósságrendezés kérdését is hónapok óta tologatják, a képviselőtestületi-üléseken napirendre se kerül a téma. Holott ez törvényi kötelezettség, ráadásul nem látszik más kiút.

Mindezek mellett számos más hanyagságról, s azok következményeiről is suttognak a faluban. Állítólag több tíz millió forint sorsa ismeretlen, amit a közkonyhára nyertek el. Az önkormányzat számláján jelenleg is 100 millió forinton felüli inkasszó van, amit – mint beszállítói tartozást – az adósságrendezéshez a minisztérium felé is el kellett ismerni. Ráadásul május 9-ével a kormány megszüntette a közfoglalkoztatást a településen, ami után 109 millió forintnyi visszafizetési kötelezettség áll fenn. A határozat jogerős, mivel senki nem fellebbezte meg, viszont február 28-áig még élnek a határozott idejű szerződések, s a foglalkoztatási kötelezettséggel együtt fizetési kötelezettség is fennáll.

Vizsgálódnak Nagykállóban

Lapunk hasábjain is megírtuk, hogy a Nagykállói Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya vizsgálja az állami források felhasználásának szabályszerűségét. Ott állítólag azt javasolták, közös megegyezéssel bontsák fel a szerződéseket.

Azt már Vadon Istvánné mesélte el nekünk, hogy időközben közel félszáz embernek már fel is mondott a polgármester, s az olyanokat is ezzel fenyegeti, akik – mint ő – táppénzen vannak.

– Egy képviselő-testületi tag először azt ígérte, november 25-én lesz pénz, a polgármester már karácsonyt mondott, de azt is hallottam, hogy húsvétig ne várjunk egy fillért se. A főnökséget kifizették, de a közmunkásokat és az irodistákat csak hitegetik – panaszkodta.

Természetesen szerettük volna meghallgatni Szűcs Gabriella polgármester álláspontját is, de sem a hivatalában, sem a mobilján nem fogadta a hívásainkat. Vadon Istvánné szerint emelt fővel jár a faluban, olyan, mintha nem is érdekelné az emberek sorsa. Egyébként is kijelentette: mivel a képviselő-testület mellette áll, eszébe sincs lemondani.

Nem fogok, nem is akarok visszajönni

A 28 esztendős Kiss Gábor brigádvezető volt az önkormányzatnál, adminisztrációs feladatokat is ellátott, s ha kellett, sofőrködött, vagy éppen felfűtötte a kazánokat. Tőle tudjuk, hogy jó egy hete otthagyta a munkahelyét.

– Szeptemberben kaptam fizetést utoljára, s amikor hallottam, hogy talán még decemberben sem lesz pénz, vettem a kalapomat, s beregisztráltattam magam a munkaügyi központban. Állítólag a polgármesterünk, december végére ígért bért, de nehéz elhinni, amikor arról beszélnek, hogy egy csomó ingatlanon már jelzálog van. Én ide már nem fogok, s nem is akarok visszajönni. Két infarktuson estem át, s a nyáron gerincsérvvel is megműtöttek, még mire várjak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában