Helyi közélet

2016.11.24. 07:42

Két új szakággal bővülhet a Nyíregyházi Sportcentrum, három ingatlan kerülhet az önkormányzat kezébe - Ezekről lesz szó a közgyűlésen

Nyíregyháza - Támogatást kaphat a jégkorong és a vízilabda. Három épület sorsáról döntenek, köztük a Park Hotelről. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai ülés legfontosabb napirendi pontjairól kérdeztük.

Nyíregyháza - Támogatást kaphat a jégkorong és a vízilabda. Három épület sorsáról döntenek, köztük a Park Hotelről. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai ülés legfontosabb napirendi pontjairól kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Oktatási intézmények átadása

A köznevelésről szóló törvény változásának eredményeképpen az intézmények feladatainak ellátását szolgáló önkormányzati vagyon a területileg illetékes tankerületi központ, illetve szakképzési centrum ingyenes vagyonkezelésébe kerül. Frakciónk mindvégig azt tartotta szem előtt, hogy csak azok a vagyonelemek kerüljenek vagyonkezelésbe, amely az oktató tevékenységhez kapcsolódnak. A másik kikötésünk az volt, hogy ez az átszervezés egyetlen munkahely megszűnését sem eredményezheti, ez a nagyon fontos feltétel is megvalósul, ezért támogatni fogjuk az előterjesztés elfogadását.

Új szakosztályok létrehozása

Az első szó azokat az egyesületeket illeti, amelyek az elmúlt években sokat tettek a vízilabda és a jégkorong sportágakért Nyíregyházán. Nélkülük ma nem beszélhetnénk arról, hogy a Nyíregyházi Sportcentrum újabb két szakággal bővüljön. Az előttünk álló fejlesztések (belvárosi uszoda, jégcsarnok) is indokolják, hogy ennek a két szakágnak az utánpótlás-nevelése integrálódjon a sportcégbe, hiszen így kiszámítható és stabil lesz a működése, emellett újabb fejlesztési lehetőségek várnak mindkét sportágra.

Ingatlanok átvétele

Két másik ingatlan megszerzése mellett (az egyik a repülőtér fejlesztéséhez, a másik a Jósa András Múzeum fejlesztéséhez kapcsolódik), az előterjesztés a Park Hotel ingyenes önkormányzati tulajdonba vételére tesz javaslatot. Ez a Sóstó központjában található ingatlanegyüttes kiemelkedő értéket jelent a város számára, így amennyiben sikerül megszerezni az ingatlant, ezen a területen is komoly fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben, még tovább emelve Sóstógyógyfürdő vonzerejét.


Nagy László (MSZP)

Hoki és új szakosztályok létrehozása

Az 5 látványsportág közül eddig három szakosztály működött a sportcentrum (Nyírsuli) keretein belül. Miután a városnak komoly esélyei vannak a versenyuszoda és a jégcsarnok megépítésére, teljesen egyértelművé vált, hogy a jelentős anyagi terhet jelentő működtetési költségek miatt is szükség lesz erre a lépésre. Egy-egy ilyen létesítmény fenntartása, üzemeltetése elképzelhetetlen egy önkormányzat, vagy egy tőkeerős üzemeltető nélkül, hisz e két sportághoz kötődő épületek működtetési költsége messze meghaladja majd az összes eddigi sportlétesítmény üzemeltetési költségét.

Oktatási intézmények átadása

Eddig azt hallottuk, hogy nincs államosítás az oktatás területén. Persze, ezt megelőzően is tudtuk, hogy van, most pedig befejezi az önkormányzatokra kényszerítve a Fidesz azt, amit az előző ciklusban elkezdett, és rossz pályára állított. Ma is azt mondjuk, hogy azzal a forráskiegészítéssel, melyet a jelenlegi rendszer működési zavarai miatt kénytelen az állam költeni az oktatásra, Nyíregyháza jobban járna, ha saját önrendelkezési jogával élve működtetné saját közoktatási intézményrendszerét.

Ingatlanok átvétele, támogatás

Megszokottá vált az elmúlt 10-15 évben, hogy különböző állami tulajdonú, de korábbi funkcióját már betölteni képtelen ingatlanokat az önkormányzatok visszakérnek annak érdekében, hogy megfelelő célokkal hasznosítsa a sokszor egyre nyomasztóbb képet mutató épületeket. Sajnos, igaz ez többek között a korábbi Park Hotelre is, amelyre – korábban is szóvá tettem már – semmiképp nem lehet mondani, hogy régi fényében tündököl. Lelakott, lepukkant, gazdátlannak tűnő lett a területe. Az államnak ebben az állagromlásban komoly „érdemei” vannak.


Béres Csaba (Jobbik)

Oktatási intézmények átadása

A Jobbik korábbi aggodalmai beigazolódtak: tovább folytatódik a kísérletezgetés az oktatásban, pártállami időket idéző központosítás és államosítás jön. Korábban a fenntartói jogokat vették el az önkormányzatoktól, ami hatalmas káoszt eredményezett az iskoláknál, most végül a működtetési jogokat is átveszi a Klik. A Jobbik szerint ez rossz irány, a kormány oktatáspolitikáját zsákutcának tartjuk, az érdemi előrelépést az jelentené, ha az önkormányzatok újra megkapnák azt a lehetőséget a kormánytól, hogy ismét iskolafenntartókká válhassanak.

Ingatlanok átvétele, támogatás

Jelenleg azok az állami tulajdonú ingatlanok kerülnek térítésmentesen Nyíregyházához, amelyek tulajdonosi viszonyának rendezése elengedhetetlen településfejlesztési és -rendezési szempontból. Jó lenne, ha egyszer az állami kezelésű utak is ilyen könnyen kerülhetnének az önkormányzat tulajdonába, mert akkor talán gyorsabban megoldódnának a kátyúzási és gyommentesítési problémák.

Hoki és új szakosztályok létrehozása

A Nyíregyházi Sportcentrum szakosztályainak bővítését támogatjuk, hiszen a vízilabdát nézve a világ élvonalában vagyunk, a jégsportok pedig egyre közkedveltebbek városunkban. Fontos viszont, hogy a mennyiség ne menjen a minőség rovására, hogy a már meglévő szakágak további finanszírozása akkor is biztosítva legyen, ha a jelenleg még elérhető TAO-s támogatások, illetve pályázati lehetőségek csökkenek, esetleg leállnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában