Helyi közélet

2016.11.17. 15:52

Különleges „szülinapi parti”

Nyíregyháza - December elején a világ minden táján megemlékeznek az 1859. december 15-én született dr. Lazar Markovics Zamenhofról.

Nyíregyháza - December elején a világ minden táján megemlékeznek az 1859. december 15-én született dr. Lazar Markovics Zamenhofról. A fiatal varsói szemorvos 1887-ben, D-ro Esperanto álnéven adta ki évtizedes munkával megalkotott nyelvtervezetét. Minden jog fenntartása nélkül bocsátotta azt az emberiség rendelkezésére azért, hogy az élet bizonyítsa be, alkalmas-e a nemzetközi érintkezés segítésére, a fejlődésre. Mindezekről egy kedves ismerősöm, Asztalosné Koltai Györgyi, a Nyíregyházi „Verda Stelo” Egyesület tagja mesélt nekem, amikor meghívott a közelgő „szülinapi ünnepségükre”.

Nemere István is előadást tart

A szerte a világban az eszperantó nyelven megtartott rendezvények, baráti találkozók, konferenciák és kongresszusok sora, élőszóban, írásban, dalban felhangozva igazolta, hogy Zamenhof nagy kincset adott a Föld népeinek. E nyelv mögött nincs semmilyen gazdasági és egyéb nagyhatalmi érdekcsoport, a béke, barátság, egyenlőség és semlegesség eszmeiségét elfogadó és tisztelő egyének, baráti és szakmai szervezetek, internetes csoportok lelkesedése élteti immár két évszázada!

December 10-én a nyíregyházi Vasutas Művelődési Házban 11 órától az egyesület kétnyelvű Zamenhof-napot rendez, amelynek jeles vendégei lesznek: Stefan MacGill, az Egyetemes Eszperantó Világszövetség (UEA) alelnöke, Gulyás István és Halász József, a Magyar Vasutas Eszperantó Egyesület elnöke és összekötője, és a neves magyar-eszperantó író, Nemere István, aki a világ nyelvi problémáiról fog előadást tartani. Kíváncsian várom!

- R. Zsolt,, főiskolai hallgató -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában