Helyi közélet

2016.11.08. 17:54

Megyei arcok Az Év Agrárembere versenyben

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Eddig Ésik Árpádból és Torma Ákosból lett jelölt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Eddig Ésik Árpádból és Torma Ákosból lett jelölt.

Még november 20-áig (ezután veszi majd kezdetét hivatalosan a szavazás) lehet jelölést leadni Az Év Agrárembere díjra, mely cím elnyerésére (jelenleg) két megyei vállalkozónak nyílhat majd esélye.

Mátrai Zoltán, az országos verseny főszervezője szerint azokat díjazzák több kategóriában, akik a termelésen túl közösségi szerepvállalással is sokat tesznek azért, hogy „a vidék élni tudjon”. A díjakat gála keretében adják át jövő év február 11-én. A díj nem titkolt célja, hogy olyan példaképeket állítson, akiken keresztül az egész mezőgazdaságot népszerűsíteni lehet.

A „Fiatal gazda” kategóriában a kisvárdai születésű Ésik Árpádra lehet szavazni. Az 1989-ben született vállalkozó Tiszamogyoróson nőtt fel, és mai napig ott is él. Ésik Árpád gyerekkora óta folyamatosan besegített szüleinek, 2009 óta pedig aktívan tevékenykedik főállású őstermelőként.

– Gazdaságunk fő profilja a gyümölcstermesztés (alma és szilva), melyet 12 hektáron végzünk, ezt egészíti ki 40 hektár szántó, illetve legelőterület. 2015-től blogot vezetek „Agricultural–Mezőgazdaság és közélet” néven. Ezzel népszerűsíteni igyekszem a mezőgazdaságot és mezőgépészetet mint szakmát. Szeretnék kialakítani a fiatal generációban egy újfajta szemléletet, szeretném, ha a gazdálkodás trendinek számítana – mondta Ésik Árpád, aki a jótékonykodásból is kiveszi a részét: elindította a „Mezőgazdasággal Kárpátaljáért!” akciót, melynek keretében több száz kilogramm almát osztottak szét megyei szinten, és a befolyt összeggel segítették a nehéz sorsú határon túli magyarok életét.

Meghatározó élmény

Torma Ákos a „Kertészet” kategóriában méretteti meg magát. – Gyerekkoromban az otthon termesztett alma, a gyümölcsösben édesapámmal eltöltött idő meghatározta az életem. A 2000-es évek elején, a családtól kapott földterületen kezdődött el a mezőgazdasági pályafutásom: 3 hektár dió telepítése volt az első lépcső. Szántóföldi növénytermesztést is folytatok, az elmúlt években a vetőmag termesztésbe és a bioter­mesztésbe is belevágtam.

Jelenleg főállásban irányítom a beregsurányi gazdaságomat, melyben csaknem 300 hektár területet művelek meg 4 állandó alkalmazottam segítségével – fogalmazott Torma Ákos, akinek a 20 hektáros almáskertje állandó bemutatók és szakmai találkozók színtere egyben.

KM-TG


Az első két szakasz

Az első szakasz: jelölés, jelöltté válás (2016.10.01–2016.11.20.) A jelöltté válás folyamata egyszerű, hiszen vagy egy ismerős, vagy akár saját maga a jelölt is jelölheti magát az online felületen, egy rövid indoklás, szakmai bemutatkozás és fotó feltöltésével. A jelöltek jelöltté válásuk után az első szakaszban nem gyűjtenek szavazatokat. Ezzel is az esélyegyenlőséget kívánjuk erősíteni. Az első szakaszos jelölés zárásával több jelölésre már nincs lehetőség.

A második szakasz, szavazások első köre (2016.11.21-2016.12.22.) A kategóriák jelöltjeinek bővebb bemutatása, szavazás – regisztrációhoz kötött – az online felületen. Az online szavazás eredménye itt már kibővül egy szakmai zsűri döntésével is. A szakmai zsűri tagjai az alapítók képviselői, elismert szakemberek a kategóriából és a kategória támogatói. A 12 kategória első helyezettje, vagyis a legtöbb szavazatot kapott jelöltek automatikusan bejutnak a kategóriadöntőbe, a második és harmadik továbbjutót a szakmai zsűri jelöli ki, figyelembe véve az online szavazáson elért eredményeket is. Így végezetül kategóriánként 3 jelölt jut tovább a harmadik szakaszba, vagyis a kategóriadöntőkbe.

További részletek: www.azevagrarembere.hu/verseny oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában