Helyi közélet

2016.12.15. 09:59

Emelkedik a polgármesterek fizetése, de nem mindenkinek teljes az öröme

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jövőre emelkedik a polgármesterek bére, mégpedig a települések lélekszámának arányában. Megyei körképünkből kiderül: a polgármesterek üdvözlik az önkormányzati törvény módosítását, azonban nem teljesen elégedettek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jövőre emelkedik a polgármesterek bére, mégpedig a települések lélekszámának arányában. Megyei körképünkből kiderül: a polgármesterek üdvözlik az önkormányzati törvény módosítását, azonban nem teljesen elégedettek.

– Rehabilitálódott a polgármester-társadalom – fogalmazott egy mondatban Kálmán Béla. Nyírmada polgármestere elmondta: üdvözli a kormány döntését, fontos, hogy a települések vezetői azt érezzék, elismerik és megbecsülik a munkájukat, s különösen igaz ez a legkisebb községek vezetőire, akik eddig nagyon kevés illetményre voltak jogosultak. Ezzel összefüggésben megjegyezte: teljesen eltörölte volna az összeférhetetlenségi törvényt, azonban nagyon jó, hogy a jövőben a 3000 lélekszámúnál kisebb falvak vezetői végezhetnek gazdasági tevékenységet is.

– Ez nemcsak pluszjövedelmet jelenthet, hanem olyan naprakész jogi és gazdasági ismereteket is, amelyeket nagyon jól lehet a település életében, érdekében hasznosítani – említette Kálmán Béla. – Szükség volt a polgármesteri illetmények differenciálására is – vélekedett a több mint 5000 lakosú kisváros első embere –, hiszen eddig egy 1500 és 10 000 fős település polgármestere alig kapott több javadalmazást, mint egy frissen kinevezett óvodavezető.

– Emberileg és szakmailag is időszerű volt a bérrendezés, ám aki szívvel-lélekkel a településéért akar dolgozni, annak másodlagos, hogy mindezért mennyit kap. Ez így volt korábban és így lesz a jövőben is, ha másképp van, az már nagy baj. Az illetmény­emelés azonban még nem jelent életpályamodellt – tette hozzá a Nyírmada polgármestere.

Elkerülhetetlen a bérrendezés

– Az egyik szemem sír, a másik nevet – kommentálta a fejleményeket Újfehértó polgármestere.

– Eddig azok voltak a legrosszabb helyzetben, akik 1500 lakosúnál kisebb települést vezetnek; jóleső érzés, hogy a kormány és a parlament végiggondolta: minden kategóriát egyaránt meg kell becsülni. Tekintettel a feladat nagyságára úgy vélem, hogy itt volt az ideje az emelésnek, amire az utóbbi tíz évben nem volt példa, igaz, a mi kategóriánkban legalább nem csökkent a fizetés. Az új szabályozás szerint korrekt, nem kirívó összeget kapnak a településvezetők, akik nap mint nap tisztességgel helytállnak. Ezt értékelte végül a parlament – mondta Nagy Sándor a pozitívumokról.

Újfehértó első embere hozzátette: az önkormányzati köztisztviselői szféra továbbra is nehéz helyzetben van. – Elkerülhetetlen a bérrendezés a köztisztviselőinknél, ennyi pénzért ugyanis nem lehet megtartani a kollégákat – vélekedett.

KM


Sorjáznak a kérdőjelek a bértábla körül

Megkérdeztük egy 500 fő alatti kistelepülés polgármesterét, aki neve elhallgatását kérve elmondta, mégsem örül maradéktalanul a bérrendezésnek, mert úgy látja, sok a kérdőjel a bértábla körül.

– Amikor engem megválasztottak, már akkor is ugyanennyi volt a százalék­érték, nem értem, hol van itt az előrelépés, bár úgy számolom, hogy bruttó 10 ezer forinttal többet vihetek haza a jövőben. Úgy tudom, az 1500 fő alattiaknak is ugyanúgy 40 százalékos volt az arányszám, náluk viszont lényegesen több marad a pénztárcában a kisebb települést vezetőkkel szemben. Már az is különös, hogy a százalékos besorolás nem változott, a végösszeg bizonyos mértékben mégis elmozdul mindenütt. Ez a bértábla ilyen módon nem egészen érthető. Olyanról is hallottam, aki az eddigi 60 százalék helyett már csak az államtitkári illetmény 55 százalékát kapja, mégis hat számjegyű összeggel emelkedett a juttatása bruttóban. Valakinek vissza se vettek a béréből 2014 októberében, mégis több pénzt vihet haza. Hol van itt az arányosság? Persze, bárki mondhatja: nem muszáj ezt csinálni, vagy hogy örülnünk kell ennek is. De mégis csak furcsa, hogy most ugyanannyit keresek, mint az elődöm, nettó 99 ezer forintért dolgozom több mint két éve. Jó, ha 20 ezerrel keresek többet, mint egy háromgyerekes apuka, akinek a vállán semmiféle felelősség nincs. Volt, aki megkérdezte, ennyiért miért veszek a nyakamba annyit idegességet. A kisebb településeken ugyanis néha több a komplikáció és a feszültség, mint a nagyobbaknál – panaszolta el a településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában