Helyi közélet

2017.01.18. 15:58

A név: kötelez vagy gúzsba köt

Nyíregyháza - Amikor nevet választanak a gyereknek, általában a „nomen est omen”–elv működik. Nem biztos, hogy ez mindig tudatos, de úgy hisszük, a különleges név különlegessé teszi a viselőjét is, azaz ha valakit San­dokanról vagy Gandalfról neveznek el, ő maga is olyan lesz, mint a hős, akitől a nevet örökölte, véli dr. Kiss János pszichológus, főiskolai tanár.

Nyíregyháza - Amikor nevet választanak a gyereknek, általában a „nomen est omen”–elv működik. Nem biztos, hogy ez mindig tudatos, de úgy hisszük, a különleges név különlegessé teszi a viselőjét is, azaz ha valakit San­dokanról vagy Gandalfról neveznek el, ő maga is olyan lesz, mint a hős, akitől a nevet örökölte, véli dr. Kiss János pszichológus, főiskolai tanár.

Bármennyire is fura, ma Magyarországon bárki elnevezheti a lánygyermekét Amidalának, Izaurának, Árvennek, esetleg Hófehérkének, vagy hívhatja Őzikének, Fahéjnak vagy Zseninek, ha tetszik. Ugyanígy a fiúknál: lehet valakiből Cézár, Atosz, Boromir, Napóleon, esetleg Csatár, Hadúr vagy Kán is, ha valami igazán meggyőzőt szeretnének a szülei. A felsorolt nevek – nem tréfa – hivatalosan alkalmasak anyakönyvi bejegyzésre.

Pontosan leszabályozva

Ezek után kíváncsiak voltunk, hogyan jut el az engedélyezésig egy tévésorozatból vagy mesefilmből választott név. Megkerestük az MTA Nyelvtudományi Intézetének a tudományos munkatársát, dr. Raátz Juditot, aki faggatózásunkra elmondta, hogy évente mintegy 300–400 utónévkérelem érkezik hozzájuk, amelyből általában 90–130-at jegyeznek be.

– Bármennyi utónév hivatalossá válhat, nincs felső határ, vagyis minden hónapban az előzőleg bejegyzésre javasoltakkal bővül a lista. Természetesen minden kérelmet részletesen megindokolunk, hivatkozva a hatályos jogszabályokra, illetve a honlapunkon is megtalálható, mindenki számára elérhető alapelvekre – adta tudtul a szakember.

A szabályok száma pedig nem kevés, s néhányról nehéz eldönteni, nem nyitnak-e kiskaput a legkülönfélébb furcsaságoknak. Az ugyanis érthető, hogy kerülni kell a márka-, a művész, és a földrajzi nevet, hogy egy utónévből ki kell derülnie a gyermek nemének, nem hághatja át a magyar helyesírás szabályait, legyen beilleszthető a névkultúra típusok valamelyikébe, s ne legyen hátrányos vagy kimondottan káros hatása a viselőjére. Az viszont már megengedőbbnek tűnik, hogy az olyan írói fantázianév is elfogadható, amely külföldön már elterjedt és használatos.

Ilyeneket nálunk nem kértek

Amerikában ugyanis várhatóan senki nem állhatja majd útját az olyan neveknek, amelyeket a Trónok harca című népszerű tévésorozatból vesznek át, s a tengeren túl máris több kisfiú vehette fel az Isten, az Úr, vagy a Megváltó neveket. Ott több tucat Istennőről, másfél ezer Messiásról tudnak, s nem ismeretlen arrafelé az olyan démonnév sem, mint a Lucifer, a hindu eredetű Kali vagy Lilith, aki egy mitológia szerint magát Ádámot hagyta faképnél, meghagyva a férfit az almára éhező Évának.

Dr. Raátz Judit azért megnyugtatott: ilyeneket még senki nem kért tőlük, bár arról már nem tudott nyilatkozni, hogy az említett nevek náluk polgárjogot nyerhetnének-e, erről ugyanis csak az öttagú Utónévbizottság dönthet.

Akár sötét bélyeg is lehet

A debreceni Egyetem Egészségügyi Karának tudományos dékánhelyettese, a Pszichológiai Tanszék vezetője, dr. Kiss János úgy látja, a névválasztásoknál különféle dinamikák figyelhetők meg.

– Az egyik, amikor az elsőszülött a folytonosság érdekében az azonos nemű szülő nevét kapja. A másik esetben a szülő más nevet ad gyermekének a sajátjánál, mert szeretné, ha különbözne tőle. Harmadikként ott a divat, amit a média, benne a celebek és példaképek diktálnak. Portugáliában például évek óta a Cristiano keresztnév vezet a futballista Ronaldónak köszönhetően. S végül a közösség tette divatossá a ’70-es évek elején Payer András slágere után a Mónika utónevet.

– Ám egy bonyolult írású név később könnyen nehéz helyzetbe hozhat egy fiatalt. Kellemetlen, ha rosszul írják le, vagy számtalanszor vissza­kérdeznek, mert nem értik, s egy viccesnek gondolt megnevezés is könnyen sötét bélyeg lehet a viselője homlokán. Az olyan kultúrákban viszont – például az indiánoknál – ahol a nevet ki kell érdemelni, az utód büszkén viselheti, amit a törzs kiválasztott számára.

– Szerencsére nem Magyarország jár az élen az őrületben. A legfurcsább elnevezés, amit valaha halottam a „75:23” volt. A ’60-as évek vége felé a Manchester United ezzel a gólkülönbséggel nyert bajnokságot, s egy labdarúgó fan apuka ezt a nevet adta a kisfiának.

KM-MJ


Nem dolguk, hogy minősítsék a névválasztást

Tavaly három – a hivatalos utónévjegyzékben nem szereplő – utónév kérelem érkezett a nyíregyházi polgármesterei hivatal Igazgatási Osztályának anyakönyvvezetőihez – tájékoztatta lapunkat dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, amiből az MTA egyetlen név nyilvántartásba vételét támogatta.

– Az Igazgatási Osztály minden kérelmet azonnal továbbít a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező minisztériumnak, akik megkérik az állásfoglalást az MTA Nyelvtudományi Intézetétől. Az anyakönyvvezetőinknek csupán arra kell ügyelniük, hogy az akadémia honlapján folyamatosan frissülő, hivatalos utónévjegyzékben, s a nemzetiségi utónevek jegyzékében megnézzék, anyakönyvezhető-e a választott név – közölte dr. Szemán Sándor, nem kívánva minősíteni az eddigi névválasztásokat. Utalt arra is, hogy a kérelem nem teszi lehetővé egy naptári nap kiválasztását névnapként, s ezt azzal egészítette ki, hogy gyakran találkoznak olyan nevekkel, amelyek pár éve még ritkának számítottak, de mostanra felkapottá váltak.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában