Helyi közélet

2017.02.21. 13:25

Megmaradtak jó és rossz sorsban is

Nyíregyháza - Újabb értékes ereklyét, egy díszmagyart adományozott Nyíregyházának a Kállay-család orosi ága.

Nyíregyháza - Újabb értékes ereklyét, egy díszmagyart adományozott Nyíregyházának a Kállay-család orosi ága.

A Kállay-család orosi ága már tavaly áprilisban, Kállósemjénben, a családi kúria átadó ünnepségén nyilvánosságra hozta, hogy a megyeszékhelynek kívánják ajándékozni a napkori ág egyik neves képviselőjének, Kállay Tamás egykori pénzügyminiszternek, a főrendi ház tagjának a díszmagyarját a hozzá tartozó összes kiegészítővel. Az unikális történelmi ruhadarab kedden Nyírágyházára érkezett, s az ajándékozási ceremónián a város vezetőin kívül megjelent a legidősebb Kállay, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének volt elnöke Kállay Ubul Tamás, az ő két fia, Kállay Kristóf és az adományozó dr. Kállay Krisztián, valamint a legifjabb Kállayak, Borbála és Zsombor.

Dr. Kállay Krisztián a dolmányról és mentéről elmondta, hogy eredetileg a 30. születésnapjára kapta a nagymamájától, Kállay Ubul feleségétől, Ágotától. Az öltözéket egészen idáig azért is nagy becsben tartották, mivel a család birtokában hasonló öltözék se maradt ezen kívül.

Dr. Kállay Krisztián beavatta a sajtó képviselőit abba is, hogy a család sokat gondolkodott az öltözék sorsáról. Felújítani magánszemélyként nyilván rendkívül sokba kerülne, ráadásul utána is csak kevés ember láthatta volna, ezért kigondolták, hogy legyen ez is a Kállay-gyűjtemény része. Láttak ugyanis egy festmény a gyűjteményben Kállay Tamásról, aki éppen ebben a ruházatban látható.

A városnak átadott ruhadarab természetesen először a Jósa András Múzeum restaurátoraihoz kerül, s ha elvégzik rajta a szükséges helyreállítási munkákat, a Kállay-gyűjtemény fő helyén várja majd a közönséget. Dr. Kovács Ferenc polgármester meg is ígérte az átadó ünnepségen, hogy az adományra ugyanabban a szellemben vigyáznak majd, ahogy azt az eddigi értékekkel tették, s teszik. – A Bessenyei téri Kállay-ház felújítása már a végéhez közeledik, szeretnénk eredeti szépségében helyreállítani, hogy a Kállay-gyűjtemény, s benne ez a nemes adomány is méltó helyre kerülhessen – fogalmazott a városvezető.

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában