Helyi közélet

2017.02.16. 18:23

Több száz éves kincseket rejt a Kossuth-gimnázium díszterme

Nyíregyháza - Megyeszékhelyünk egyik rejtett, ám annál csillogóbb gyöngyszeme került sorra kedden a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helytörténeti esték című előadás-sorozatában.

Nyíregyháza - Megyeszékhelyünk egyik rejtett, ám annál csillogóbb gyöngyszeme került sorra kedden a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Helytörténeti esték című előadás-sorozatában.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai nap mint megfordulnak az intézmény dísztermében, amely helyet ad a műemlék könyvtárnak, a legtöbben azonban még csak nem is sejtik, milyen kincseket rejt a gyűjtemény.

Az első a megyében

Pinténé Kosina Judit rövid történeti összefoglalóval kezdte a Kossuth-gimnázium büszkeségének bemutatását.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legrégebbi iskolai könyvtárát 1843-ban alapították több gyűjtemény egyesítésével, védetté 1973-ban nyilvánították. A könyvek mellett kéziratok és időszaki kiadványok is vannak a közel tízezer dokumentum között, amelyek fele ismeretközlő mű, a többi szépirodalom – magyar, német, francia, olasz és görög nyelven. A 19. század előttről 362, az 1801 és 1870 közötti időszakból kétezer művet őrzünk – említett néhány érdekes adatot a gimnázium könyvtáros tanára.

Jókai aláírása

– Legnagyobb büszkeségünk a gyűjtemény legrégebbi kötete: az 1534-es Weltbuch (Világföldrajz) című, német nyelvű mű, amelynek érdekessége, hogy Amerika leírása is szerepel benne, pedig a földrészt csak néhány évtizeddel korábban fedezték fel. Kuriózum Jókai Mór regényeinek díszkiadása; a sorozat értékét tovább növeli, hogy az egyik kötetben megtaláltuk a szerző aláírását is. Páratlan érték az 1581-es jogi kiadvány, az 1811–12-es országgyűlés jegyzőkönyve és Nyíregyháza kiváltságlevele is – ragadott ki néhány példát a teljesség igénye nélkül Pinténé Kosina Judit, aki azt is megemlítette, hogy melyek a legnépszerűbb darabok a kossuthos diákok körében.

– A tanulók különös érdeklődéssel forgatják az 1889-es – mai szemmel elképesztő – tantervet, az 1894–95-ös tanév bekötött dolgozatait és lelkesen keresik az ismerős helyeket az 1851-es Fénykép-fölvételek a Nyíregyházi Ág. Hitv. Ev. Főgymnasiumból című kötet lapjain – ez utóbbi kiadvány a londoni világkiállításra készült, s ezüst­érmet kapott.


Nem csupán múzeum

– A műemlék könyvtár nem csak múzeum, egyben interaktív tér is. Jelenleg korlátozottan, igazgatói engedéllyel látogatható, de az a célunk, hogy a jövőben ne csak az iskolai közösség használhassa – tért ki a gyűjtemény szerepére a könyvtáros tanár, a jövő feladatairól pedig az előadás szép számú közönsége megtudhatta: bár pályázati forrásból megtörtént a portalanítás és a fertőtlenítés, az ­állagmegóvás folyamatos munkát ad, hátra van még a dokumentumok tartalmi leírása és a raktári rend kialakítása – ehhez és a digitalizáláshoz szükség lenne a könyvtár informatikai hátterének fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában