Helyi közélet

2017.03.17. 17:10

A papírra vetett gondolat ereje

Nyíregyháza - A kortárs irodalom képviselői elismerik a folyóiratot.

Nyíregyháza - A kortárs irodalom képviselői elismerik a folyóiratot.

A jubileumi, 10. évfolyamába lépett A Vörös Postakocsi kulturális folyóirat, amely az elmúlt három esztendőben online volt elérhető, ám évente egyszer nyomtatott formában is megjelenik. A 2016-os termés legjavát válogatta össze a három szerkesztő, Bódi Katalin, Kulin Borbála és Kürti László, hogy 130 oldalon mutassák be az érdeklődőknek a tavalyi év legjobbjait. A keddi bemutató minden bizonnyal a szervezők reményeit is felülmúlta, hiszen olyan sokan voltak kíváncsiak a frissen nyomtatott lapszámra, hogy alig fértek be a Városi Galéria nagytermébe.

Az érdeklődőket köszöntő dr. Ulrich Attila alpolgármester megjegyezte: a papírra vetett szónak és gondolatnak nincs akkora ereje, mint amekkora benne rejlik. Abban, hogy ez változzon, az íróknak és az olvasóknak is van tennivalójuk: párbeszédre van szükség, hogy egymásra találjanak – mondta.

Nehéz volt a válogatás

– A Vörös Postakocsinak van respektje: a kortárs irodalom képviselői követik, nem lokális lapnak, hanem szakmai fórumnak tartják – mondta a folyóirat megítéléséről Kürti László. Hozzátette: nem kell kérlelniük a szerzőket, sőt maguktól jelentkeznek, és örömmel tapasztalják, hogy mindig van utánpótlás. A tavaly megjelent írások között annyira sok volt a kimagasló, hogy nagyon nehéz volt a választás, ezért is lenne jó, ha évente nem csak egy alkalommal jelenhetne meg nyomtatásban is a lap – tette hozzá.

Kulin Borbála egy Kemény Istvánnal és egy Nógrádi Gáborral készített interjú mellett három tanulmányt ajánlott a jelenlévők figyelmébe. Vajda Mihály Petri György költészetének titkát kutatta, Bódi Katalin Gyarmati Fanni Naplóját elemezte, Kulcsár Attila pedig arról a vitáról írt, amely azt a törekvést kísérte, ami a panelrengetegeket próbálta esztétikussá tenni. Ezek mellett film- és színházrecenzió, versek, verspiktogramok, novellák és regényrészletek olvashatók a friss lapszámban.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában