Helyi közélet

2017.03.05. 11:24

Metszés: elő az ollót, essünk neki a kertnek!

Nyíregyháza - Kertünkben a legfontosabb tennivaló február végén, március elején a gyümölcsfák metszése és ezt követően a lemosó permetezés.

Nyíregyháza - Kertünkben a legfontosabb tennivaló február végén, március elején a gyümölcsfák metszése és ezt követően a lemosó permetezés. A lombhullató fák – de különösen a gyümölcsfák – jóllehet a lombhullás óta nyugalmi állapotban vannak, egyáltalán nem érzéketlenek az időjárás szélsőségeivel szemben, ám ez a mélynyugalmi állapot január végén, február elején véget ér.

Szakkönyv tanulmányozása

A metszéshez ismernünk kell a gyümölcsfák termőrészeit, az egyes fajok élettani tulajdonságait, a koronaformákat. Érdemes szakemberrel elvégeztetni ezt a munkálatot, vagy segítséggel, szakkönyvek tanulmányozásával kezdjünk hozzá, hogy ne okozzunk több kárt, mint hasznot a beavatkozásunkkal. A helyesen megmetszett korona szellős (befelé növő ágakat eltávolítjuk), nem túlságosan sűrű, de nem is kopasz. Őszibaracknál a levélsodrosodás, kajszinál és a szilvánál a monília károkozása csökkenthető a körültekintően elvégzett metszéssel. A sebkezelés (fagéllel) és a metsző szerszámok fertőtlenítése sem elhanyagolandó.

Csattogjon az ollónk, kivéve, ha tulipánfánk, aranyesőnk, vagy más, tavasszal virágzó bokrunk van. Csak az ifjító metszéseket és a formára vágást végezzük el. A nyáron virágzó díszbokrokat viszont radikálisan megnyírhatjuk.

KM


Miért fontos?

Ha az ágak túl sűrűn állnak, versengés alakul ki közöttük a fényért és a tápanyagokért a virágzás rovására. De eltávolíthatjuk a túlságosan megnőtt, a felkopaszodott, a beteg és a törött vesszőket is, az egymást keresztező, a korona belseje felé törekvő, valamint a párhuzamosan növekvőeket is. A fametszést 4 fok fölötti hőmérsékleten, száraz időben lehet elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában