Helyi közélet

2017.03.29. 17:35

Művészetekkel fejlődik a lélek

Nyíregyháza - Az utóbbi hónapokban felgyorsult a képzőművészeti élet Nyíregyházán, hiszen egymást követik az újabb és újabb kiállítások a Nyíregyházi Városi Galériában, a Pál Gyula Teremben és a Váci Mihály Kulturális Központban.

Nyíregyháza - Az utóbbi hónapokban felgyorsult a képzőművészeti élet Nyíregyházán, hiszen egymást követik az újabb és újabb kiállítások a Nyíregyházi Városi Galériában, a Pál Gyula Teremben és a Váci Mihály Kulturális Központban.

Ráadásul a galéria földszintjén immár hagyomány a Hónap Művésze elnevezésű „művészeti rovat”, szombatonként pedig a rajzolás és a szobrászat titkaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Mindez a pezsgés nagy mértékben köszönhető a Nyíregyházi Városi Galéria ősszel kinevezett vezetőjének, Németh Erika szobrászművésznek.

Az örök városban

A képzőművész Bács-Kiskun megyében, Kiskunmajsán született. Gyermekkorát, ifjúságát Csongrád megyében töltötte, s aki ismeri a mindszenti Tisza-partot, az megérti, hogy miért is érzi mind a mai napig az otthonának azt a tájat.

Nagy hatással volt rá Szeged kulturális élete, valamint a hódmezővásárhelyi, a mártélyi és a makói művésztelepek világa. A Pécsi Tudományegyetemen szobrászatot tanult, a modern, nyugati szemléletű képzőművészettel ebben a városban ismerkedett meg.

Az egyetemi tanulmányai végén három évig az olasz fővárosban, Rómában élt és dolgozott, ahol természetesen az olasz nyelv alapjait is sikerült elsajátítania. A három év alatt volt lehetősége és ideje arra, hogy alaposan tanulmányozza a reneszánsz és a barokk művészetet, az olasz nyelvet és kultúrát.

A diploma megszerzése után férjhez ment, és Nyíregyházára költözött a házaspár. A döntésben fontos szerepet játszott, hogy a megyeszékhelyen működő Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep nagy hírű volt, vonzotta a bronzszobrászművészt, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban pedig állást ajánlottak neki. A kisfia már itt született 2007-ben.

Szaktanárként a katedrán

– Az elmúlt években meg­győződhettem arról, hogy az itt élő diákok nagyon tehetségesek. Hiszem, hogy ennek a régiónak a fiataljai felvehetik a versenyt a fővárosi tanulókkal. Arra törekszem, hogy tehetségük mellett kellő tájékozottságot, műveltséget és lehetőséget is kapjanak – magyarázta Németh Erika, aki a művészeti középiskolában 2002 óta dolgozik szobrászatszaktanárként, valamint tanított rajzot és művészettörténetet is.

Szobrászként köztéri szobrokat, érmeket, portrékat, domborműveket készít megrendelésre, főleg bronzból. Szereti a grafikusi munkákat is, legyen szó akár tájképről, aktról vagy portréról.

KM-MML


Zene, irodalom, színház

Alapítója volt 2011-ben az Eleven Csoportnak. Több sikeres kiállítás után 2015-ben átalakultak Hadron Művészeti Egyesületté, amelynek az alelnöke lett. Tavaly már 23 művész alkotta ezt a civil szervezetet, költők, zenészek is kapcsolódtak a képzőművészek mellé.

– A művészet minden ága érdekel. A képzőművészet szeretete és ismerete mellett a komolyzene, az irodalom, a tánc, a színház eseményei is rendkívül fontosak számomra. Mindig is hittem a művészetek összefogásában. Abban, hogy támaszt adnak a lét értelmezéséhez, megismertetik az életörömöt és elősegítik a lélek igaz fejlődését. Hiszem, hogy az igazi művészet független, pártatlan és szabad, s ezt a kiváltságát meg is őrzi. Mindezek szellemében igyekszem dolgozni a Városi Galéria vezetőjeként is – tette hozzá befejezésül Németh Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában