Helyi közélet

2017.03.23. 20:11

Terroristák lepték el Európát - Újfehértón tartott előadást Nógrádi György

Újfehértó - Zsúfolásig telt ház fogadta biztonságpolitikai szakértőt.

Újfehértó - Zsúfolásig telt ház fogadta biztonságpolitikai szakértőt.

Ha lett volna csillár, azon is lógtak volna, így viszont nem csak zsúfolásig megtöltötték a Nonprofit Közösségi Szolgáltató Ház széksorait az érdeklődők, hanem az ajtón kívül rekedtek úgyszintén csupa fülek voltak. Határtalan lelkesedéssel hallgatták dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő naprakész fórumát, melyen az aktuálpolitika, Európa jelene és jövőképe éppúgy szóba került, mint a rendszeressé váló terrorkísérletek.

– Nógrádi tanár úr meghívása már régóta esedékes volt, szerencsére elfogadta az invitálásunkat. A választókerületünkben sok embert érdekel, foglalkoztat nap mint nap az a problémakör, aminek ő a szakértője – fogalmazott dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, aki Béres Levente, Puskás László, Suhaj István és Tóth János önkormányzati képviselők társaságában fogadta az ország különböző pontjain gyakorta előforduló egyetemi tanárt. A szerdai, londoni merénylet még inkább fókuszba állította a forrongó világ sötét képét.

– Rendszeresek a terrorkísérletek, csak éppen a különböző elhárítási törekvések eredményre vezettek. Sajnos, egyre több merénylet várható, még akkor is, ha például a német, a francia vagy a belga rendőrség folyamatosan ezek megakadályozásán fáradozik – fejtegette dr. Nógrádi György.

– Az iszlám állam szétzilálása során sok terrorista lepte el Európát. Ergo egyénileg és csoportosan is elkövethetik a támadásokat. Hogy lehet őket megakadályozni? Teljes siker nincs, maximum csökkenteni lehet a merényletek valószínűségét a telefonlehallgatásokkal vagy az internet figyelésével. Több ezer ilyen veszélyt hordozó ember van a kontinensen, ennyit egyszerűen képtelenség követni. Amit viszont be kell tartatni: a schengeni külső határok kőkemény védelmét és a gazdasági migránsok visszatoloncolását. Mások Európa vezető hatalmainak a nemzeti céljai, ez nehezíti az egységes fellépést.


Nógrádi György

Biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi tanár, a hadtudományok kandidátusa

Születési idő, hely: 1949. május 22., Budapest

Kutatási területei a biztonságpolitika terén: biztonsági dilemmák a második világháborútól napjainkig és a védelemgazdaság makrofolyamatai, valamint politika- és hadtudományok.

Kitüntetése: a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában