Helyi közélet

2017.04.24. 12:15

Hősök emlékműve Kisvárdán

Kisvárda – „A magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül a hősök dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánítja”

Kisvárda – „A magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül a hősök dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánítja”

Olvashatjuk a fenti idézetet a 2001, évi LXIII. törvényben mely a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a Magyar Hősök Emlékünnepéről rendelkezett. E jogszabállyal állítottak méltó emléket a haza megszámlálhatatlan fia és leánya előtt, akik Magyarország szabadságáért, függetlenségéért, a nemzet fennmaradásáért harcoltak és áldozták életüket. A város polgárainak régi óhaja teljesült Kisvárdán, amikor 1990–ben, a régi temető legmagasabb pontján emlékhely létesült.

A negyedik tábla még mindig hiányzik

Az emlékművet és a két világháborúban meghaltak emléktábláját, valamint a II. világháborúban mártírhalált halt zsidók emléktábláját, 1990. augusztus 12–én avatták. A „második avatás” 1990. október 22–én volt, amikor a „Forradalmak és a szabadságharcok mártírjai” tiszteletére helyeztek el emléktáblát az emlékhely oszlopán. A kisvárdai régi temetőben szilárd burkolatú út vezet Somogyi Rezső sírjához és a mártírok emlékművéhez. Az eredeti elképzelések szerint –Vincze István által tervezett emlékművön– az emlékművön négy táblának kellene lenni; a negyediken egy jelmondat szerepelne. Az ominózus negyedik –jelmondatos, vagy valami más– tábla azonban mind a mai napig nincs a helyén. Végre megoldást kellene találni a 27 éve még mindig hiányzó negyedik táblára. Az emlékmű teljes felújítását követően, 2013–ban ígéret volt a negyedik tábla elhelyezésére. Mára már nem csak a negyedik tábla elhelyezése, hanem a meglévő táblák feliratainak felújítása is aktuálissá vált. A II. világháborúban mártírhalált halt zsidók emléktábláján lévő szöveg mára már olvashatatlan. De mindhárom tábla szövegei, annak betűi felújítást, újrafestést igényelnek.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában