Helyi közélet

2017.05.23. 11:34

A Régészet Napjára emlékeznek Kisvárdán

Kisvárda – Mottó: „A közegészségügy a honvédelem és a pénzügy morzsáiból nyomorog…” (Jósa András, 1896.)

Kisvárda – Mottó: „A közegészségügy a honvédelem és a pénzügy morzsáiból nyomorog…” (Jósa András, 1896.)

A kisvárdai Rétközi Múzeum és a Kisvárdai Települési Értéktár Bizottság rendezésében, május 26–án, pénteken 15 órától, a Rétközi Múzeumban emlékeznek a Régészet Napjára. Dr. Istvánovits Eszter régész, tudományos titkár, Jósa András és Somogyi Rezső című, filmvetítéssel egybekötött előadással idézi fel a két nagyszerű ember életét.

Múzeum alapító

–Jósa András (Nagyvárad, 1834. november 30. – Nyíregyháza 1918. szeptember 6.) magyar régész, orvos és antropológus. Nagykállóban telepedett le ahol kórházi–, majd 1884–ben Nyíregyházán Szabolcs vármegyei főorvos lett. 1865–ben munkája mellett a sebészi oklevelet is megszerezte.

„A kisvárdai kórházat (1894) is ő hozta létre dr. Küzmös György kisvárdai járásorvossal. Valóban reá illik a kórházalapító jelző…” – olvashatjuk a róla az Orvostörténeti Közleményekben 1969–ben, megjelent („V. A kórházalapító Jósa András élete és munkássága.”) című tanulmányban.

Az orvosi hivatásában végzett sokrétű tevékenysége mellett nagy érdeme volt a Szabolcs vármegyei múzeum létrehozása is mely ma nevét viseli.

A szabadságharcos, gyógyszerész, iskolaalapító, régész

–Somogyi Rezső (Rudolf) (1828. november 22. Kisvárda. – 1917. október 6. Kisvárda) ’48–as szabadságharcos, gyógyszerész, iskolaalapító. 1877–ben /140 éve/ adták át a mai Somogyi Rezső Általános Iskola épületkomplexumának legrégebbi részét. Alelnöke volt a Kisvárdai Takarékpénztárnak, tagja a helyi képviselőtestületnek, a megyegyűlésnek, a megyei Régészeti Egyletnek. Mintegy 100 darabból álló bronzkincset adott át a megyei múzeumnak. A szabadságharc tárgyi emlékeiből álló gyűjteményét az aradi ereklye múzeumnak ajándékozta. A mintegy 2500 kötetes könyvtárából több darabot a polgári iskolának adott, és 14 ládára valót a Kassai Nemzeti Múzeumnak adományoztak végakarata szerint. Sírja Kisvárdán a régi temetőben található.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában