Helyi közélet

2017.05.31. 15:53

Az egyensúlyt szeretné helyreállítani a tárca

Herceghalom – A magyar élelmiszeripari kivitel az elmúlt öt évben 37 százalékkal növekedett – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Herceghalmon.

Herceghalom – A magyar élelmiszeripari kivitel az elmúlt öt évben 37 százalékkal növekedett – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Herceghalmon.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége küldöttközgyűlésén Fazekas Sándor elmondta, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban az Európai Unió agrártámogatásából a korábbinál 180 milliárd euróval nagyobb összeg jut az állattartó ágazatnak. A kormány minden lehetőséget igyekszik kihasználni, hogy a pénzből a magyar gazdák minél nagyobb arányban részesüljenek – fogalmazott a miniszter.

Közös erőfeszítés

Az agrártárca vezetője emlékeztetett: a kormány és a gazdák közös erőfeszítésének eredményeként a magyar mezőgazdaságban 2010 után kedvező folyamatok indultak el, aminek köszönhetően folyamatosan erősödik az ágazat. A 2016-os gazdasági növekedésben ismét kiemelkedő volt a mezőgazdaság szerepe. A kormány agrárpolitikájának központi elemévé vált az állattenyésztés és a növénytermesztés megbomlott egyensúlyának helyreállítása, az állattenyésztés fejlesztése.

A sertéságazat helyzetéről Fazekas Sándor elmondta: bízik abban, hogy az ágazat új sikereket érhet el, s ehhez 1,2 milliárd forintot különített el a kormányzat. Hozzátette: a válságban is versenyképes maradt az ágazat, de a sertéslétszám még nem érte el a kívánt mértéket.

A földművelésügyi miniszter arra kérte a résztvevőket, hogy az áfacsökkentéssel kapcsolatos tapasztalataikat a terméktanácsokon keresztül juttassák el a tárcához, hogy ezzel segítsék a további kormányzati munkát, és hogy az adatok még több termék áfacsökkentéséhez szolgálhassanak indokul.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a magyar mezőgazdasági kibocsátás folyó áron több mint 50 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben, ami a kormányzati munkának és a termelőknek köszönhető.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában