Helyi közélet

2017.05.09. 13:31

Az integrációban a jövő?

Apagy - „Manapság nehezebb eladni öt láda meggyet, mint egy kamionnyit.”

Apagy - „Manapság nehezebb eladni öt láda meggyet, mint egy kamionnyit.”

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mellett működő Állandó Választottbíróság elnöke, dr. Mikó Zoltán a napokban Apagyon tartott vitaindító gazdafórumot. Az esemény hátterét a NAK megyei elnöke, Rácz Imre világította meg lapunknak.

Nyitottak vagyunk arra, hogy a rendszer változzon." Rácz Imre

Felülvizsgálatra szorul

– Manapság nehezebb eladni öt láda meggyet, mint egy kamionnyit. A TÉSZ-ek tagjai egyre inkább úgy érzik, hogy a mostani érdekképviseleti rendszer felülvizsgálatra szorul. A működésiköltség-hozzájárulást ugyan fizetik, de sok esetben nem látják ennek a hasznát. Éppen ezért a kamara is nyitott arra, hogy a rendszer változzon, ennek érdekében kezdtünk konferenciasorozatot – fogalmazott lapunknak a megyei elnök, aki szerint egy kétoldalú párbeszéd kezdődik a NAK és a gazdálkodók közt, ennek egyik állomása volt az apagyi rendezvény. – A jelenkor gazdasági kihívása a versenyképesség és a piaci mérethatékonyság növelése és a technológia korszerűsítése. Emellett felütötte fejét a szervezettség hiánya, ezért a cél a vertikális integráció erősítése – mondta Apagyon dr. Mikó Zoltán.

Hozzátette: egy kamarai reprezentatív felmérés meglepő tanulsága, hogy a termelői szervezetek egy része csak a támogatás lehívása miatt alakult meg, és nem azért, hogy a termelést és az értékesítést kölcsönös érdekeltségi alapon szervezze meg. Ennek oka egyrészt az érdektelenség, másrészt pedig a szabályozás bürokratikus ellentmondásai. A legkönnyebb ezen változtatni. A fórum épp azt tűzte ki céljául, hogy a javaslatokat a leginkább érdekeltek tegyék meg.

– A gazdasági kényszer mellett szükség van a tudati változásra: a szövetkezés ellen még nagy az ellenállás. A szerződéses kapcsolatokat kell erősíteni, ami javítaná a szervezettséget, a gazdálkodási fegyelmet és a versenyképességet – vélte Mikó Zoltán, aki a jövőt az integrációban látja. Előadásából kiderült, ennek két fajtáját különböztette meg. ­– A horizontális integráció során az integrátor és az azonos mezőgazdasági tevékenységet (termelést, tenyésztést, állat tartását) végző integrált vállalkozások integrációs szerződés alapján működnek együtt, míg a vertikális integráció megvalósulásakor az integrátor és az egy adott termékpályán, vagy annak egy részén az egymásra épülő tevékenységet folytató integrált vállalkozások dolgoznak együtt – magyarázta a választottbíróság elnöke.

KM-TG


Mi is az az Állandó Választottbíróság?

A választottbíróság egy olyan speciális igazságszolgáltatási feladatokat ellátó intézmény, amely számos elemében jelentős különbségeket mutat az igazságszolgáltatás általános rendjéhez képest. Fő előnye a gyorsaság és a szakszerűség. A gyorsaságot szolgálja az a rendelkezés, miszerint – a különleges helyzeteket leszámítva – a választottbírósági eljárás egyfokú. Ez azt jelenti, hogy a választottbírósági döntés ellen – szemben a hagyományos bírósági eljárás szabályaival – további jogorvoslati lehetőség nincs, az azonnal végrehajtható. Az eljárások során – a felek erre irányuló megállapodása esetén – lehetőség van számos eljárási formalitás mellőzésére is. Ennek az eljárásnak jogi garanciája az, hogy az érintett felek aláírnak egy úgynevezett alávetési nyilatkozatot, ami egyben ezen eljárási rend elfogadásának is minősül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában