Helyi közélet

2017.05.05. 18:14

Vígoperát láthatnak-hallhatnak a zenekedvelők Nyíregyházán

Nyíregyháza - Különleges estére készülhetnek a zenekedvelők: május 29-én 19 órától Joseph Haydn vígoperája, Az énekesnő csendül fel a Vikár Sándor Zeneiskolában, a Csokonai Színház operatársulatának előadása az MJ Produkció meghívására érkezik Nyíregyházára.

Nyíregyháza - Különleges estére készülhetnek a zenekedvelők: május 29-én 19 órától Joseph Haydn vígoperája, Az énekesnő csendül fel a Vikár Sándor Zeneiskolában, a Csokonai Színház operatársulatának előadása az MJ Produkció meghívására érkezik Nyíregyházára. A kamaraoperában Biri Gergelyt, Fehér Évát, Nagy Kírát és Vince Jánost láthatjuk-hallhatjuk, a művészek egyike, Biri Gergely pedig sokak számára lehet ismerős.

A nyíregyházi fiatalember mindig örömmel lép fel a megyeszékhelyen. A Kodály Zoltán Általános Iskolába járt, negyedikes korában bekerült a Cantemus fiúkórusába és bár középiskolában vendéglátást tanult, a zenétől nem szakadt el: visszajárt énekelni. 2004-től hét éven át volt a Cantemus Vegyeskar tagja, a világ számos pontján koncerteztek. 2011-ben kezdte meg tanulmányait a Debreceni Egyetem magánének szakán, hamarosan pedig átveheti a diplomáját.

Az idén kap diplomát

– Jóval az egyetem elkezdése előtt Mozart Cosi fan tutte című vígoperáját néztük az énekkaros barátaimmal, és valaki felvetette, hogy el tudna képzelni operaénekesként. Akkor jót nevettünk ezen, később viszont annyira megtetszett az opera műfaja, hogy felvételiztem a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Magánének Tanszékére, ahol az idén fejezem be tanulmányaimat és megkapom az operaénekesi diplomámat.

Remek élmény lesz

– Az interneten minden elérhető, annyi operát és operaénekest láthatunk, amennyit csak szeretnénk. Nagyon szeretem azt, ahogy Nicolai Gedda vagy Placido Domingo énekel, a magyarok közül pedig Kelen Péter és Berkes János azok, akik előadásmódjukkal és hangjukkal leginkább hatással voltak rám.

A hangképzést kevésbé, de a kifejezésmódot valamilyen szinten elleshetjük – ez utóbbi azért fontos, mert ma már az operaénekeseknek egy kicsit színészeknek is kell lenniük, az érzelmek kifejezésének legalább akkora szerepe van, mint annak, hogy minden hang a helyén legyen – meséli Gergely, aki próbálja tudatosan építeni a karrierjét.

Úgy véli, a repertoárja darabjainak egymásra kell épülniük: egy-egy szerepet csak akkor szeretne elénekelni, ha megérik hozzá a hangja, mert tudja, ellenkező esetben a karrierjét is veszélyezteti. Örül, hogy Nyíregyházán léphet fel, annak pedig különösen, hogy vígoperát mutathatnak be.

– Aki szereti az operát, vagy aki szeretne megismerkedni ezzel a műfajjal, annak jó szívvel ajánlom Az énekesnőt – mondja. – Az énekes jelenetek között prózai betétek szolgálják a cselekmény gördülékenységét, a történet könnyed és vidám, és mivel magyarul éneklünk, jól is érthető. Remek kikapcsolódás, különleges zenei élmény lesz mindenki számára.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában