Helyi közélet

2017.06.12. 12:42

A tavalyi eredményt nem érjük el

Timár - A kisebb-nagyobb fagy­károk miatt közepes lesz az idei termés.

Timár - A kisebb-nagyobb fagy­károk miatt közepes lesz az idei termés.

– A tavalyi, kiugrónak számító termésrekordokat az idén biztosan nem fogják elérni a kalászosok, az előzetes becslések alapján egy jó közepes termésre lehet számítani az őszi szántóföldi növénykultúrákban – fogalmazott Pásztor András, a Timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezető igazgatója, aki a napokban megrendezett szabolcsi kalászosbemutató tapasztalatait foglalta össze lapunknak.

Eszerint a több mint 200 ezer hektáron elvetett őszi árpától hektáronként 4,8 tonnás, a 960 ezer hektáron termő őszi búzától 5 tonna körüli, a 260 ezer hektárt elfoglaló őszi káposztarepcétől pedig 2,9 tonnás terméseredményeket várnak a szakemberek. A bemutatón jelen volt Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára is. Az eseményen ő is kiemelte: a tavalyi, kiugrónak számító termésrekordokat az idén biztosan nem fogják elérni ezek a növények, de a gazdák – a minőségtől függően – jó évben bizakodhatnak. Az államtitkár tájékoztatása szerint ezek a növénykultúrák a téli időszakban kisebb-nagyobb fagykárokat szenvedtek, a repcénél például mintegy 20 ezer hektárt voltak kénytelenek kiszántani a gazdálkodók.

KM-TG


Kárbejelentések

Czerván György tájékoztatása szerint összesen közel 80 ezer hektárra érkezett kárbejelentés, a legnagyobb részben téli és tavaszi fagykárra – nagyjából 30 ezer hektárra –, az utóbbi hetekben pedig főként a jégkárbejelentések emelkedtek meg. A kárenyhítési rendszerről szólva elmondta, az alapban jelenleg 27 milliárd forint áll rendelkezésre a jogos kárigények teljesítésére. Mint mondta, a kár­enyhítési szabályok fontos változása, hogy bekerült a kárjogcímek közé a légköri aszály, valamint a korábbiaktól eltérően már nem üzemenként, hanem növényi kultúránként mérik a hozamérték csökkenését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában