Helyi közélet

2017.06.03. 09:37

Hamis biztonságérzet helyett valódi védelem! - A betörők „Frédi-Béni üzemmódban” dolgoznak

Nyíregyháza - A férfi tisztában volt vele, hogy tettével megdöbbenti majd a környezetét, s pillanatokon belül minden szem rá szegeződik. Előbb körülnézett, vett egy mély lélegzetet, majd megragadta a karnyújtásnyira lévő kalapácsot, és hatalmas ütéseket mért magatehetetlen „áldozatára”.

Nyíregyháza - A férfi tisztában volt vele, hogy tettével megdöbbenti majd a környezetét, s pillanatokon belül minden szem rá szegeződik. Előbb körülnézett, vett egy mély lélegzetet, majd megragadta a karnyújtásnyira lévő kalapácsot, és hatalmas ütéseket mért magatehetetlen „áldozatára”.

A jelenetnek pénteken, a Nyíregyháza szívében rendezett vagyonvédelmi napon lehettek tanúi a járókelők. A minőségi nyílászárók értékesítésével foglalkozó Hársfalvi Kft. ügyvezetője, Hársfalvi Tamás 50–70 fejszesuhintást garantáltan visszaverő, ütésálló üveggel felvértezett ablaktáblán demonstrálta, mennyire megnehezíthetjük, illetve ellehetetleníthetjük a betörők dolgát, ha kicsivel többet áldozunk az otthonunk biztonságára, életünk és értékeink megfelelő védelmére.

– A betörők „Frédi-Béni üzemmódban” dolgoznak: ha nem tudnak bejutni az ajtón, próbálkoznak az ablakon. Ám ha mindkét esetben kudarcot vallanak, elkullognak, mielőtt lebuknának. Ehhez azonban megfelelő védelmet nyújtó, MABISZ-minősítésű (alap, RC1–RC3) nyílászárókra, vasalatokra, zárszerkezetekre van szükség.

– Az áruházakban kínált, feltűnően olcsó ajtókat, ablakokat könnyedén, percek alatt kinyithatják a behatolók, a minőségi termékek viszont már a rúgásoknak, feszítővasnak, de még a hőlégfúvónak is ellenállnak. Sok károsult panaszolta már, hogy a garasoskodásuk visszafelé sült el, háromszor fizettek. Egyszer a hamis biztonságérzetet adó, olcsó termékért, aztán a teljes kárkifizetés elől okkal-joggal elzárkózó lakásbiztosító helyett kellett a zsebükbe nyúlniuk, mígnem beruháztak egy évtizedekig valódi védelmet nyújtó ajtóra, ablakra – mesélte a szakember.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szervezte vagyonvédelmi napon a bűnmegelőzési szakemberek, biztonságtechnikai cégek, nyílászárógyártók, zárszaküzletek és a biztosítótársaságok személyre szabott tanácsokkal, tájékoztató kiadványokkal és apró, de hasznos ajándékokkal várták a városlakókat. A rendezvény a látványos programokat sem nélkülözte: intézkedéstaktikai, rendőrkutyás és önvédelmi bemutatókat is láthattak az érdeklődők.

Ezúttal is sokan éltek a tálcán kínált lehetőséggel, s ingyenesen regisztráltatták kerékpárjukat a BikeSafe programban. – Hazánkban több mint tízezer biciklit lopnak el évente, nagy részük azonosítatlan, ezért ritkán kerül vissza a tulajdonosához. Miután néhány megkerül, nem tudjuk, ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni.

– A regisztráció során minden olyan adatot, fotót, információt rögzítünk, ami egy későbbi felderítés vagy azonosítás során fontos lehet. Lopás esetén a tulajdonos online is feljelentést tehet, s jóval nagyobb az esély, hogy a hatóság a nyomára bukkan a kétkerekűnek – mondta el Prekupné Potor Hajnalka rend­őr főtörzsőrmester.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában