Helyi közélet

2017.07.25. 17:39

Hetven tanév a mátészalkai Eszében

Mátészalka - Gazdag programsorozattal emlékeztek meg a jeles jubileumról.

Mátészalka - Gazdag programsorozattal emlékeztek meg a jeles jubileumról.

A mátészalkai állami gimnázium létesítésének gondolata először az első világháborút követő években merült fel, amikor megalakult Szatmár-Bereg-Ugocsa közigazgatásilag egyesített megye úgy, hogy a mintegy 180 ezer lakost számláló területnek egyetlen gimnáziuma sem volt. Középiskolai végzettséghez akkoriban csakis magántanulóként lehetett hozzájutni. Az 1927/28-as tanévtől kezdődően a mátészalkai polgári iskolában olyan volt az előkészítő képzés, amely után a diákok különbözeti vizsga nélkül kerülhettek a környező gimnáziumok ötödik osztályaiba.

Szellemi központi szerep

– A gimnázium létesítésének gondolata 1945-ben vetődött fel újra. A szervezői munkát Kisgyörgy János, a máramarosszigeti református gimnázium nyugalmazott igazgatója kezdte el. Az első osztály az 1944/45-ös tanév pótlására 1945 nyarán tanfolyamként jött létre – idézte fel a régmúltat Pálffyné Nagy Éva intézményvezető-helyettes. – A sikeres nyári tanfolyam után Kisgyörgy János megbízást kapott arra, hogy az 1945/46-os tanévben a jelentkezett 216 tanulóval gimnáziumi előkészítő tanfolyamot szervezzen, ami a működési engedélyét az 1946/47-es tanévben kapta meg. A tanfolyami évek után az első igazi gimnáziumi osztályok az 1947/48-as tanévben szerveződtek: 5 osztállyal, 220 tanulóval a Kossuth u. 25. szám alatt. Az eltelt hetven évben többször volt átszervezés, profilváltás, építkezés, bővítés és felújítás. Ami változatlan, az a térségre gyakorolt kisugárzás, a szellemi központi szerep, amit ma is betölt az intézmény.

Öregdiákok találkoztak

16/17-es tanévet jubileumi évvé nyilvánította a tantestület, és ennek szellemében szervezték meg egész éves munkájukat, rendezvényeiket.

– Az ünnepélyes tanévnyitónkat öregdiák találkozóval kötöttük össze. A háromszáz meghívott és jelentkező vendégünk színvonalas tanulói műsorban gyönyörködhetett, majd az egykori diákok közül többen megemlékeztek az itt töltött évekről, pedagógus­személyiségekről, az alma matertől kapott útravalókról – említette a programsorozat ötletgazdája, aki felsorolt néhány potentátot a megjelentek közül: – Többek között Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkár munkáját is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára, dr. Danku Csaba, a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Tircsi Richárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke és Hanusi Péter, városunk polgármestere köszönte meg iskolájának, hogy felkészítette őket az életre, de vidáman szóltak a diákcsínyekről is. Prof. dr. Barabás József Lajos egyetemi tanár a SOTE Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika volt igazgatójának és Fodor István, az Ericsson cég magyarországi vállalatának az alapítójának visszaemlékezései a nagyszerű pedagógusaikról szóltak.

KM


Ünnepi programsorozat

A jubileumi év hívta életre az Esze(é)s Klub rendezvényeit, amit a későbbiekben is folytatni szeretnének.

– Egykori, mára szép életpályát befutott tanítványok mutatkoznak be a mai diákoknak – példát állítva eléjük. – Egész évben szerveztük a programokat az évforduló jegyében: Esze Napok, vetélkedők, jótékonysági gála, évkönyv készítése, kiállítás egykori és mai diákok és pedagógusok alkotásaiból, tehetséggondozó projektek, gólyatábor. A rendezvényeket minden kolléga szívügyének tekintette, de a mozgatórugója az egykori öregdiák és jelenlegi kolléga Richterné Nagy Katalin volt. A nyári pihenés, feltöltődés után pedig kezdődhet a 71. Esze-tanév – jegyezte meg végezetül Pálffyné Nagy Éva intézményvezető-helyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában