Helyi közélet

2017.09.23. 13:48

A szív és az ész nagy harca

Balkány - Az önkormányzatnak fontos a kastély, de azt sem akarja, hogy tovább pusztuljon.

Balkány - Az önkormányzatnak fontos a kastély, de azt sem akarja, hogy tovább pusztuljon.

Ma már nemesi oklevél sem kell ahhoz, hogy egy középkori kastély tulajdonosa lehessünk, csupán mélyen a zsebünkbe kellene nyúlnunk. Az egyik internetes ingatlanhirdetési oldalon figyelt fel szerkesztőségünk arra, hogy eladó a Balkány központjában található Gencsy-kastély 42 millió forintért.

Jelenleg saját erőből képtelenek vagyunk helyreállítani a kastélyt." Pálosi László

Sokba kerül a felújítás

A barokk eredetű kastély eredetileg a helybéli Gencsy család tulajdonában állt, Gencsy Sámuel építtette 1774-ben a nagykállói vármegyeháza építésze, Salvatore Aprilis tervei alapján. A XIX. század második felében Gencsy Béla az akkor egyszintes épületet egy szinttel bővíttette és átalakíttatta.

A műemléki védelem alatt álló, felújításra szoruló, kétszintes, részben alápincézett kastély 770 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkezik. Az önkormányzati tulajdonban lévő épület jelenleg üresen áll, 1951-től 2007-ig állami gyermekotthon működött benne.

A város polgármesterét, Pálosi Lászlót kérdeztük meg arról, miért döntött az önkormányzat a kastély eladása mellett.

– Szeretnénk megtartani, valamilyen célra hasznosítani, azonban a külső és belső teljes felújítása olyan sokba kerül, hogy jelenleg saját erőből képtelenek vagyunk helyreállítani. Hiába figyeljük a pályázati lehetőségeket, nincsen olyan kiírás, amely az önkormányzatnak megfelelne – kezdte tájékoztatását a település vezetője. – Mivel egyelőre nincsen lehetőségünk a felújítására, ugyanakkor pedig azt sem akarjuk, hogy az épület tovább pusztuljon, az állaga romoljon, ezért az értékesítése mellett döntöttünk.

Ékszerdobozzá varázsolni

– Tulajdonképpen a szív és az ész harcáról van szó. A szívünk azt diktálja, hogy ez a jelentős érték maradjon a városé, az eszünk azonban azt mondja, hogy tennünk kell valamit az érdekében. Természetesen a városnak egyáltalán nem mindegy, hogy egy vásárló, egy befektető milyen céllal venné meg az épületet, az adásvétel csak akkor jönne létre, ha az a településnek is megfelelne.

– Érdeklődők már voltak, de igazán komoly szándékkal eddig még senki sem jelentkezett. Tovább keressük a lehetőségeket, hogy önkormányzati tulajdonban szépüljön meg az épület, de ha egy vállalkozó varázsolna belőle egy ékszerdobozt, annak is nagyon örülnénk – tette hozzá befejezésül Pálosi László.

- KM-MML -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában