Helyi közélet

2017.09.13. 15:12

A tábori színház királynői

Nyíregyháza - Bérletszünetben kétszer is látható a Szibériai csárdás.

Nyíregyháza - Bérletszünetben kétszer is látható a Szibériai csárdás.

Az elmúlt évek egyik legkiválóbb előadása újra látható a Móricz Zsigmond Színházban: a Szibériai csárdást szeptember 15-én és 16-án este héttől bérletszünetben mutatja be a társulat.

A 2015-ös bemutató hatalmas közönségsikerében nagy szerepe volt Kálmán Imre jól ismert dallamainak, a „színház a színházban” mindig érdekes toposzának és annak, hogy férfiak alakítják a női szerepeket. Ráadásul nem is akárhogy! Női ruhába bújva Nagyidai Gergő, Gulácsi Tamás és Horváth Sebestyén Sándor is remekel, és garantálja a bombasikert. Tasnádi István darabja valós eseményeken alapul: az I. világháború alatt fogságba került katonák igyekeztek magukat lefoglalni, illetve másokat szórakoztatni a frontvonalak mögött, és tábori színházakat szerveztek. A díszleteket, a kellékeket, a ruhákat maguk készítették, a kottákat, dalszövegeket pedig emlékezetből jegyezték le. Így adták elő többek közt a Csárdáskirálynőt a Magyar Tábori Színház tagjai 1919 novemberében Szibériában, Krasznaja Rjecskában.

Nyíregyházán a Szibériai csárdást Tasnádi Csaba állította színpadra, és ahogy a bemutató után Karádi Zsolt lapunkban írta: az előadás a hadszíntérre hurcolt, ott fogságba esett férfiak nyomorát s túlélésre törekvését egyszerre idézte. „A rendező a sok helyszínen játszódó, fordulatos históriát hallatlanul asszociatív videografikák segítségével tette mozgalmassá, a hagyományos díszleteket csak minimális mennyiségben alkalmazó előadás sajátos átmenet a teátrális és a filmes megjelenítés között. A Szibériai csárdás lenyűgözően lendületes előadás, sikerének biztosítéka – Ladányi Andrea koreográfiája mellett – az egymást felülmúló színészi játék és a két főszereplő, Kuthy Patrícia és Illyés Ákos minden veszedelmen keresztül egymásra találó szerelmi története.”

Aki korábban nem látta, most pótolhatja az elmaradást, aki pedig egyszer már vörösre tapsolta rajta a tenyerét, megteheti újra.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában