Helyi közélet

2017.09.04. 08:50

Egyre többen választanak egyházi iskolát

Nyíregyháza - Negyedszázada oktat-nevel a jósavárosi Szent Imre „István hitével, Gizella szeretetével, Imre tisztaságával”.

Nyíregyháza - Negyedszázada oktat-nevel a jósavárosi Szent Imre „István hitével, Gizella szeretetével, Imre tisztaságával”.

– A katolikus iskolák, így a 25 éves születésnapját ünneplő nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda is mindenekelőtt boldog, harmonikus, tiszta, üdvösségre jutó életre akar nevelni. Csakis erre az alapra épülhet hiteles, az ember igazi javát szolgáló oktatómunka – hangsúlyozta az egyházi oktatási intézmény jubileumi Veni Sancte tanévnyitóján Megyesi Mária igazgató.

Rámutatott: 25 év alatt tizenkétszeresére bővült a gyerekek létszáma, a most induló tanévben közel 800 diák ül iskolapadba, és 72 óvodást nevelnek majd a tagóvodákban, a kollégisták száma túlszárnyalta a másfél százat, az alapfokú művészeti iskolába pedig több mint 300 diák beiratkozását várják.

– Intézményünk egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a városunk, hazánk javáért munkálkodó keresztény értelmiségi réteg gyarapodásához. Iskolánk az előző tanévben – szigorú követelményrendszer mellett – 4,42-es tanulmányi eredményt ért el, nyolcosztályos gimnáziumi formánk átlaga 4,65, az általános iskolai osztályban maradó diákjaink 4,53–at teljesítenek, és versenyeredményeink is elismerésre méltóak. Nem csupán tanévnyitó, hanem átadó ünnepség is a mai, hiszen közel 95 millió forintból elkészült a fűtésrendszerünk korszerűsítése – sorolta a szombati ünnepségen Megyesi Mária.

Kitüntetett szerepük van

Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében az egyházi iskolák nemzetépítő „missziós tevékenységét”, a közösséget alkotó diákok, szülők, pedagógusok, egyházi és kormányzati szereplők áldozatos munkáját emelte ki, dupla jelest adva a kiválóan teljesítő Szent Imrének.

Fülöp Attila emlékeztetett: a rendszerváltás idején alig pár ezer, 2010-ben már 110 ezer, az idén pedig közel 210 ezer diák kezdte a tanévet egyházi fenntartású iskolákban. A kormány szemében kitüntetett szerepük van ezeknek az oktatási intézményeknek, így amellett, hogy ezekben is jár a gyerekeknek az ingyenes tankönyv, étkeztetés és egyéb támogatások, a szükséges infrastrukturális fejlesztések megvalósításához is igyekeznek segítséget nyújtani.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában