Helyi közélet

2017.09.26. 15:20

Ki gondolná, hogy a kezünk van a legnagyobb veszélyben?

Nyíregyháza - Mandrik István építőipari munkásoknak „álcázott” légtornászokkal is találkozott Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Mandrik István építőipari munkásoknak „álcázott” légtornászokkal is találkozott Nyíregyházán.

– Egy forint befektetés a munkavédelembe három forint megtakarítást generál egy vállalkozás életében – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Mandrik István azt a munkavédelmi konferenciát, melyet a megyei kereskedelmi és iparkamara nyíregyházi székházában rendeztek kedden. Az Országos Munkavédelmi Bizottság ügyvivője köszöntőjében kifejtette: mindenkinek az az érdeke, hogy az alkalmazott nem menjen táppénzre, a cég pedig ne fizessen bírságot.

– A mai szakmai fórum mottója a biztonság, az egészség és a védelem – hívta fel a szépszámú hallgatóság figyelmét Mandrik István, aki azt azért „halkan” megjegyezte: a konferenciára jövet találkozott a megyeszékhelyen olyan építkezéssel, ahol építőipari munkásnak „álcázott” légtornászok dolgoztak, s egyikőjük sem viselt munkavédelmi sisakot annak ellenére, hogy közel húsz méter magasban végezték a munkájukat.

Új uniós rendelet

Kertész Zsolt, a Honeywell Safety Products Hungária igazgatója előadásában felhívta a figyelmet az egyéni munkavédelmi eszközökre vonatkozó új uniós rendeletre, mely szabályozza az ezen termékeket gyártó, importáló és forgalomba hozó cégek működését, tevékenységét.

– Ez a rendelet az összes uniós tagállamra nézve kötelező érvényű, hiszen minden regnáló miniszterelnök aláírta. Mindegy, hogy a cég 1 embert vagy 10 ezer főt foglalkoztat, alkalmazkodnia kell ehhez az eu-s jogszabályhoz – mondta Kertész Zsolt, aki szerint a jelenlegi helyzet az: sok olyan termék kerül a forgalomba, melyek nem nyújtanak megfelelő védelmet a dolgozóknak. A szakember egy konkrét példával érzékeltette a hazai helyzet fonákságát.

– Volt, hogy az egyik cég félcipőnek, a másik pedig bokacipőnek minősített egy munkavédelmi lábbelit – közölte a Honeywell Safety Products Hungária igazgatója, majd hozzátette: a piacfelügyelet sem megoldott, nem működik olyan hatékonyan, mint mondjuk az élelmiszeripar területén a NÉBIH.

– Az új szabályozás nem vonatkozik a mentőeszközökre, de amint mondjuk Józsi bácsi egy hajón állva festi az egyik Tisza-hidat, a rajta lévő mellény azonnal munkavédelmi eszközzé válik – hozott újabb szemléletes példát Kertész Zsolt. A szakember előadásának végén néhány számadattal is szolgált, kiderült, hogy naponta kilencven ember sérül meg Magyarországon munkavégzés közben, ezek közül leggyakoribb a vágás okozta kézsérülés.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában