Helyi közélet

2017.09.05. 07:18

Vészhelyzet a sertéspestis miatt

Nyíregyháza - A Nébih fokozza az ellenőrzéseket a magyar–ukrán határon és a közeli településeken.

Nyíregyháza - A Nébih fokozza az ellenőrzéseket a magyar–ukrán határon és a közeli településeken.

Az ukrán–magyar határ túloldalán, Tiszaújlakon működő sertéstelepen augusztus 28-án tíz állat hullott el afrikai sertéspestisben (ASP). Folyamatosan ellenőrzik az Ukrajnából hazánkba beérkező húskészítményeket, az országba belépő járműveket a határátkelőhelyeken fertőtlenítik, ugyanis a fertőzött vaddisznók és házi sertések illegális szállítása okozhatja a legnagyobb problémákat.

A járványhelyzet alakulásának függvényében további rendelkezéseket is foganatosíthat Magyarország az ukrán határ mentén. A határ menti településeken felmérték a sertésállományokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal irányításával.

Az állategészségügyi szolgálat munkatársai felkeresték a legveszélyeztetettebb sertéstartó gazdaságokat, folyamatosan ellenőrzik a telepek járványvédelmi zártságát, különös tekintettel a vaddisznóállományok izolációjára, elrendelték a telep és az istállók bejáratának fertőtlenítését, illetve vizsgálják a mosléketetés tilalmának betartását is. Egyúttal tájékoztatást adnak az állattartóknak a betegség tüneteiről és a szükséges óvintézkedésekről – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ebben a térségben a kültéren tartott sertésállományok tartási helyét kettős kerítéssel kell körülvenni, hogy megakadályozzák az érintkezést a vadállománnyal. Ellenkező esetben a kültéri tartást meg kell tiltani. Ezenkívül ajánlott a termőföldről származó gabona 30 napos, az almozásra használt szalma 90 napos tárolása felhasználás előtt. Ezeket az intézkedéseket a Nébih augusztusban a megye román határ menti, 10 kilométeres körzetében található településekre és vadgazdálkodási egységekre is kiterjesztette.

Szigorúbb rendelkezések

A betegség vírusa fertőzött vaddisznók, házi sertések illegális szállításával vagy az azokból előállított húskészítményekkel kerülhet be Magyarországra. A határátkelőhelyeken 2014 óta fertőtlenítik az országba belépő járműveket, ellenőrzik a személyes poggyászt, és az állati eredetű élelmiszereket elkobozzák.

Az országos főállatorvos ez év elején további járványügyi intézkedésekről rendelkezett. Az egész országban a sertések elpusztulását vagy az afrikai sertéspestis gyanúját 24 órán belül jelentenie kell az állattartóknak az állategészségügyi szolgálatnak, ugyanez vonatkozik a vadászatra jogosultakra, ha elhullott vaddisznót találnak. Ezekből mintát vesznek az ASP vírusának kimutatására, illetve kizárására. Emellett a betegnek tűnő, bágyadt, bizonytalan mozgású vagy senyves vaddisznókat diagnosztikai célból ki kell lőni.

Az ukrán határ mentén található, egyes megyei településekre és vadgazdálkodási egységekre pedig elrendelték a vadászatra jogosultak számára a vaddisznótetemek szervezett keresését, elásását, a kocák, illetve egy év alatti vaddisznók fokozott kilövését, a zsigerek ártalmatlanítását, illetve az etetés korlátozását. Az országos főállatorvosi határozatban felsorolt vadászterületekről valamennyi kilőtt vaddisznóból mintát kell küldeni afrikai sertéspestis kizárása érdekében, a test csak a vizsgálatot követően használható fel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában