Helyi közélet

2017.10.25. 19:10

Kongó Nyíregyházán: északi árny keleten

Nyíregyháza - Ültem a moziban, s mintha Kongóban lettem volna. Sötétség telepedett a hófehér filmvászon elé. Barátságos időpontban barátságtalanul kevesen vártuk az újdonságot. Nem Kincsem, nem Pappa Pia, hanem az Aurora Borealis: Északi fény ragyogta be a termet 104 percben, hála Mészáros Mártának.

Nyíregyháza - Ültem a moziban, s mintha Kongóban lettem volna. Sötétség telepedett a hófehér filmvászon elé. Barátságos időpontban barátságtalanul kevesen vártuk az újdonságot. Nem Kincsem, nem Pappa Pia, hanem az Aurora Borealis: Északi fény ragyogta be a termet 104 percben, hála Mészáros Mártának. A (hihetetlen, de igaz) 85 éves rendező kiválóan kidolgozott, fordulatokban bővelkedő forgatókönyvvel megalapozott alkotással örvendeztetett meg. Fényesen beigazolódott, hogy a történelmi traumáról hátborzongató őszinteséggel is lehet fogyasztható terméket letenni a magyar film svédasztalára. Ínyenceknek ajánlom.

Tipikusan az a sztori, ami napokkal később sem megy a feledés homályába, hanem visszatér, elgondolkoztat, megdöbbent, elkeserít, felkavar, vagyis foglalkoztat. A második világháború után a családját elhagyó fiatal Mária (Törőcsik Franciska) a szerelmével a határt illegálisan lépte volna át az éj leple alatt, de lebuktak, golyó oltotta ki lelkét párjának. A határtalan megerőszakolásával durva fordulatot vett az élete. A fájdalmasan visszaemlékező idős Mária (Törőcsik Mari) és a filmben Olgát alakító Tóth Ildikó alakítása feszültséggel teli, miközben az ’50-es évek bécsi történéseinek és a mai, megyeri nosztalgiázásnak az idősíkja keveredik egymással.

Szabadságában korlátozott emberként szülte meg a szovjet katonára hajazó „megszállási gyermekét”, ami örök stigma lett számára. Szívbemarkoló, ahogy lehull a lepel a családi kapcsolatokról, amint stabilnak hitt évtizedes kötődésük foszlanak semmivé. A titokzatosság telepedett a filmre. A sokkoló gyermekcserétől a murmanszki kalandig profi módon játszik az idővel, az emberrel a forgatókönyvírójára, az operatőrére, a jelmeztervezőjére, markáns főhőseire, karakteres epizodistáira is méltán büszke rendező, aki elérte: a gyanútlanul, előítéletek nélkül beülő, bántóan üres nézőtérrel szembesülő magamfajtában kitágult a tér, megérintett az üzenet. Nem a nézettség mennyisége a lényeg, hanem az aljasság és az emberség viaskodásának bemutatásával a jelennek és a jövőnek teremtett szuggesztív érték. Aki nem hiszi, nézze meg!

KM-LTL

Rendező: Mészáros Márta, forgatókönyvíró: Mészáros Márta, Pataki Éva, Jancsó Zoltán, operatőr: Piotr Sobocins­ki Jr., producer: Major István, szereplők: Törőcsik Mari, Törőcsik Franciska, Tóth Judit, Ladányi Jákob, Leslaw Zurek, Ewa Telega.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában