Helyi közélet

2017.10.28. 08:20

Visszapörögnek az óramutatók - Kezdődik a téli időszámítás

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Plusz egy órát alhatunk: október utolsó hétvégéje az óraátállítás ideje.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Plusz egy órát alhatunk: október utolsó hétvégéje az óraátállítás ideje.

Október 29-én, vasárnap hajnalban állítjuk vissza óráinkat 3-ról 2-re, véget ér a nyári időszámítás. A MAVIR becslései szerint évente egy közepes méretű város teljes felhasználásának megfelelő villamos energiát takarít meg az ország a téli és nyári időszámítás váltakoztatásával.

A nyári időszámítás Európában egységesen elfogadott rendszer, mellyel a helyi időt március végétől október végéig egy órával előre állítjuk az adott időzóna idejéhez képest.

A normál, azaz a téli időszámításhoz október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig térünk vissza. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeesik a természetes világosság idejével, annál kevésbé kell világítást használni, azaz villamos energiát lehet megtakarítani.

A menetrend nem módosul

Az óraigazítás néhány nemzetközi és belföldi vonatot érint, emiatt a menetrendet nem kell módosítani. Az óraigazítás hajnalán, a kettő és három óra között induló vonatok a kiindulási állomásukon, az úton lévő járatok pedig azon az állomáson térnek át a téli időszámítás szerinti közlekedésre, ahol éppen tartózkodnak – derül ki a MÁV sajtóközleményéből. Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint az óraátállítás. A Lőkösházáról 1.50-kor induló, Budapesten át Bécsig közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösháza és Békéscsaba között a nyári időszámítás szerint halad, de Békéscsabáról már a téli időszámítás szerinti 2.20-kor indul el. A másik, Budapestről 22.50-kor startoló, Bukarestig közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat Lőkösházáig nyári időszámítás szerint közlekedik, majd Lőkösházáról a téli időszámítás szerint, 2.25-kor megy tovább.

A belföldi járatok közül, például a Debrecenből 2.36-kor a Nyugati pályaudvarra, a Szolnokról 2.58-kor a Keletibe, továbbá a Debrecenből 2.20-kor Nagykerekire induló vonat a teljes útvonalon a téli időszámítás szerinti indulási időpontok alapján halad.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában