Helyi közélet

2017.11.14. 12:33

Ápolják Bessenyei emlékét Nyíregyházán

Nyíregyháza, Tiszabercel - A legújabb kutatásokról is hallhatnak érdekes előadásokat.

Nyíregyháza, Tiszabercel - A legújabb kutatásokról is hallhatnak érdekes előadásokat.

Kétszázhetven éve, 1747-ben Tiszabercelen látta meg a napvilágot Bessenyei György. A felvilágosodás nagy alakja mellett november 17-én, pénteken 10 órától emlékeznek meg a 120 éve alakult Bessenyei Körről és a három évtizede újjáalakult Bessenyei Társaságról a megyeházán.

Az emlékülésen a legújabb Bessenyei-kutatások eredményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik egy kamarakiállítást is láthatnak a család irataiból és digitalizált fotóiból. A tárlat anyagát a rendezvény vendége, Bessenyey Balázs és testvére adományozta a város közgyűjteményeinek.

Az ünnepségen átadják a középiskolások számára meghirdetett Bessenyei-pályázat díjait, majd az ülést követően, délután három órától a Magyar Honvédség Díszegységének tiszteletadása mellett megkoszorúzzák Bessenyei György szobrát.

Másnap, november 18-án, szombaton az Északi temetőben, Bessenyei sírjánál folytatódik a megemlékezés, míg vasárnap a család tagjai Tiszabercelre és Gávára látogatnak, ahol ünnepi istentisztelettel emlékeznek megyénk híres szülöttére.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában