Helyi közélet

2017.11.22. 15:32

Közelebb hozza a zenét

Boronkay Ferencné: „A zene olyan lelki táplálék, amellyel ünnepivé varázsolhatjuk a hétköznapokat.”

Boronkay Ferencné: „A zene olyan lelki táplálék, amellyel ünnepivé varázsolhatjuk a hétköznapokat.”

A gyermek zenei nevelését kilenc hónappal a születése előtt kell megkezdeni – mondta egykoron Kodály Zoltán. Csakhogy az akkor elkezdett nevelést egy életen át folytatni kell, s olyan élményekhez kell juttatni a gyermekeket, a középiskolásokat és a felnőtteket, hogy nyugdíjas korukban is nélkülözhetetlen lételemüknek érezzék az igényes és színvonalas szerzeményeket és kórusműveket.

Évtizedek óta fáradhatatlanul dolgozik Boronkay Ferencné Hagymási Ilona azért, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ez valóban így is legyen.

Huszonnégy év elismerése

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. kulturális szervezőjeként elkötelezett híve a zenei nevelésnek, eredményes és áldozatos munkájáért a napokban átvehette a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei tagszervezetétől a Prima Díjat.

– Számomra ez a díj a mun­kám nagy elismerése. Huszon­négy éve dolgozom azon, hogy Nyíregyháza zeneszerető közönsége és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ifjúsága különleges zenei élményekhez juthasson. Az országban egyedülállóan évtizedek óta itt van a legtöbb ifjúsági hangverseny. Természetesen ez nem csak az én érdemem, köszönet illeti a megye pedagógusait, intézményvezetőit, a művelődési központok vezetőit, dolgozóit, akik önzetlenül segítenek ebben a nemes feladatban – értékelte az elismerést lapunk érdeklődésére Boronkay Ferencné, aki a Fehérgyarmati Zenei Általános Iskolában kötelezte el magát a zenével, s a város zeneiskolájában tanult zongorázni. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán matematika – ének-zene szakon végzett, majd felsőfokú kulturális menedzser lett.

Egyedi koncertélmények

– A fiatalok zenei nevelése mellett arra is törekedtem, hogy a Filharmónián keresztül különleges, egyedi, meg nem ismételhető koncertélményekhez juttassam a közönséget, hiszen a zene olyan lelki táplálék, amellyel ünnepivé varázsolhatjuk a hétköznapokat. A több mint 150 felnőtt koncerten felléptek Magyarország és a világ legjobb előadóművészei, karmesterei, zenekarai és kórusai, vagyis sikerült megvalósítani a Filharmónia szlogenét, hogy „közel hozzuk a zenét”.

– Külön öröm a számomra, hogy a Filharmónia ­Magyarországnak köszönhetően Nyíregyháza is bekapcsolódhatott az Egyházzenei Fesztivál kiemelt hangverseny sorozatába! Nyaranta a Magyarok Nagyasszonya Társ­székesegyház ad otthont orgonakoncertjeinknek, mellyel nemcsak a városlakóknak, hanem az ide látogató turistáknak is szeretnénk tartalmas kikapcsolódást nyújtani.

A család bűvöletében

– Bízom benne, hogy még sokáig rendezhetem Nyíregyházán és a megyében mind a fiataloknak, mind a felnőtteknek a koncerteket – tette hozzá Boronkay Ferencné, majd befejezésül még elárulta, hogy mi minden jelenti számára a pihenést, a kikapcsolódást.

– Két gyermekem és két unokám van, igyekszünk a férjemmel minél többet velük lenni. Ha pedig a család mellett van még egy kis szabadidőm, akkor irány a Tisza-part, ahol a természet szépsége és végtelen nyugalma, békessége mindig felfrissít és feltölt energiával.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában