Helyi közélet

2017.11.14. 14:24

Megismerni, megőrizni, átörökíteni

Nyíregyháza - Az alaptörvényben is szerepel, hogy az épített örökség megóvása mindenkinek kötelessége.

Nyíregyháza - Az alaptörvényben is szerepel, hogy az épített örökség megóvása mindenkinek kötelessége.

Néhány évtizeddel ezelőtt irigykedve csodáltuk Franciaország és Anglia ép állapotban megőrzött vagy gyönyörűen felújított kastélyait, várait. Fájt a szívünk, hogy hazánkban az üresen maradt épületek évszakról évszakra pusztulnak, mert nincsen gazdájuk, nincsen, ki figyelmet fordítana rájuk. Szerencsére mindez már a múlté, egymás után szépülnek meg úgy hazánkban, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a templomok, a kastélyok, a várak, s immár mi magyarok is büszkék lehetünk az értékeinkre.

„Megújuló kulturális örökség 2014-2020” címmel rendezett konferenciát kedden a megyeházán a SZabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. és a keretein belül működő Europe Direct Tájékoztató Központ.

Az örökségvédelmi konferenciának stílszerűen az Alpár Ignác által tervezett megyeháza adott otthont, amely szintén műemlék épület. Erre az egybeesésre köszöntő beszédében Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke hívta fel a résztvevők figyelmét. Mint elmondta, igyekeztek az egykori állapotoknak megfelően felújíttatni az épületet és az egyes termeket, így méltán lehetünk rá büszkék valamennyien.

A köszöntő gondolatok után a reformáció 500 éves évfordulója jegyében a Tiszántúl már megújított, illetve további felújításra váró műemlékeiről szólt dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. Előadásából kiderült, hogy az egyházkerület két nagy örökségvédelmi programban vett részt, illetve vesz részt. Az egyik a Középkori templomok útja, amely a Felső-Tisza vidék és a Nyírség középkori eredetű református templomait fűzi csokorba. A másik a reformáció öröksége jegyében ebben az évben kialakított tematikus útvonal, amely Debrecent és a Hajdúságot a Nagykunsággal köti össze. Az egyházkerület püspöke kiemelte, hogy a Középkori templomok útja programnak ítélt EDEN-díj nagy lehetőség arra, hogy a református templomok még nagyobb figyelmet kapjanak.

– A céljaink között szerepel a dél-nyírségi települések bekapcsolása ebbe a programba, szálláshelyek kialakítása, az egyházi turizmus fellendítése, valamint szeretnénk tovább folytatni a templomok felújítását. Kiemelt örökségvédelmi helyszín a fehérgyarmati, a tarpai, a kölcsei, a beregsurányi, a vámosoroszi, a vámosatyai, a nyírbátori, a piricsei és a már szomszédos megyében található nyírmihálydi református templom. Némelyik felújítása most fog elkezdődni a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően, amelyeknél pedig már korábban megkezdődtek a munkálatok, azokat szeretnénk minél hamarabb befejezni. Látogatóközpontokat is alakítunk ki üresen álló épületekből. Csarodán ilyen magányosan árválkodó épület a volt egyházi iskola, Vámosorosziban a régi óvoda, Vámosatyán a parókia épülete, Nyírmihálydiban pedig az egykori kántorlakás – fogalmazott dr. Fekete Károly.

Számos kastély van megyénkben is, így aztán a konferencia résztvevői érdeklődéssel hallgatták dr. Virág Zsoltot, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztost. Mint a szakember kifejtette, a kormányprogram egyszerre jelent értékmegőrzést, idegenforgalmi látványosságot és munkahelyteremtést. Ebben a programban szerepel megyénkben a tiszadobi Andrássy-kastély, a komlódtótfalui Becsky-kúria, valamint Észak-Alföld egyetlen vára, ami Kisvárdán található. A tiszadobi kastély – amely már megújult állapotban fogadja a látogatókat – hamarosan újabb kiállításokkal bővül, a kisvárdai várban pedig jelenleg régészeti kutatások vannak.

A műemlékvédelem fejlesztéspolitikai irányairól is hallhattak az érdeklődők. Erról a témáról dr. Latorcai Csaba, a társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint a kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár adott tájékoztatást. Mint felvázolta, a nemzeti örökségnek része a régészeti, az épített és a szellemi örökség is. Mivel a régészeti tevékenység közfeladat, a kormány döntése alapján csak szakemberek végezhetik. A kormány kész arra, hogy ennek érdekében segítse a múzumok fejlesztését. Az alaptörvényben szerepel, hogy az épített örökség megóvása mindenkinek kötelessége. Valamennyiünk érdeke, hogy ezeket az értékeket megismerjük, megőrizzük, s átörökítsük az utánunk jövő nemzedékeknek.A konferencia zárásaként Savanyú Adrián, a Miniszterelnökség nemzetközi helyettes államtitkárságának főosztályvezetője ismertette a turisztikai attrakciókat a határ menti programokban.

A rendezvényen részt vett Borsodi László, Levelek polgármestere is, aki az érdeklődésdünkre a következőket mondta:

– A terveink szerint jövő őszre elkészül a vadonatúj, ötcsoportos óvodánk egy TOP-os pályázatnak köszönhetően, s akor üresen marad a gyermekintézménynek most otthont adó Molnár-kastély. Ez egy műemlék jellegű épület, amelynek egy része 1790-ben épült, 1885-ben azonban teljesen átalakították. Az önkormányzat a kastélyt idegenforgalmi céllal szeretné majd hasznosítani, ennek lehetőségeiről, valamint a felhasználható forrásokról konzultáltam a konferencia után dr. Virág Zsolt miniszteri biztossal.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában