Helyi közélet

2017.12.09. 12:07

Négy év börtön hivatali vesztegetés és 190 rendbeli közokirat-hamisítás miatt

Nyíregyháza - Magyarul nem beszélő ukrán és belorusz állampolgárságok honosítási ügyének elintézésében segédkeztek.

Nyíregyháza - Magyarul nem beszélő ukrán és belorusz állampolgárságok honosítási ügyének elintézésében segédkeztek.

Ítéletet hozott a 195 vádlottal szemben közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa csütörtökön.

A vádlott 2013 júliusa és decembere között több esetben pénzt fogadott el..." Dr. Toma Attila

– A törvényszék – az elsőfokú bíróság ítéletét súlyosbítva – I. rendű Sz. Á.-né vádlottat hivatali vesztegetés elfogadása és 190 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A II. rendű, T. O. vádlottat 1 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, míg III. rendű vádlottal szemben helybenhagyta az első fokon hozott felmentést – tájékoztatott dr. Toma Attila.

– Az ügyben szereplő további 192 vádlottat korábban az elsőfokú bíróság részben jogerős ítéletével megrovásban részesítette.

Mások nevében nyilatkozott

– Az I. rendű vádlott kormányhivatali tisztviselőként egyszerűsített honosítási kérelmekkel kapcsolatos ügyek intézésével foglalkozott. A kedvezményes honosítás egyik feltétele, hogy a kérelmet benyújtó személy rendelkezzen magyar nyelvtudással, valamint személyazonosságát az ügyintéző ellenőrizze.

– A vádlott 2013 júliusa és decembere között több esetben pénzt fogadott el magyarul nem beszélő, többnyire ukrán és belorusz állampolgárságok honosítási ügyének elintézéséért.

– Ezen túlmenően Sz. Á-né úgy intézte több személy honosítási kérelmét, hogy a külföldi személyek a kérelmek beadásának napján nem tartózkodtak Magyarország területén, s a nevükben az I. rendű vádlott a nyomtatványokon olyan nyilatkozatot tett, hogy a magyar határon túl élő személyek ismerik és beszélik a magyar nyelvet. A nyomtatványok kitöltése és valótlan tartalommal benyújtása érdekében T. O. készpénzt adott át az I. rendű vádlottnak. Az ügyben szereplő további 192 vádlott, a kérelmeket benyújtó, külföldi állampolgárságú személy.

Indokolt a szabadságvesztés

– A bíróság álláspontja szerint az I. rendű vádlottal szemben a büntetési célok elérése érdekében indokolt a hosszabb tartamú, végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása. Az ítélet I. és II. rendű vádlottak kivételével valamennyi vádlottal szemben jogerős – ismertette a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában