Helyi közélet

2018.01.30. 12:35

Kitalálod, melyik szabolcsi település név immár elfogadott keresztnév is? Annyit segítünk, hogy nem Nyírparasznya

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete tavaly jóváhagyta ezt a személynevet.

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete tavaly jóváhagyta ezt a személynevet.

Most még furcsán hangozhat a fülünknek a Kemecsei Kemecse név, csakhogy előbb-utóbb találkozhatunk majd ilyen nevű fiatallal, ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete jóváhagyta 2017-ben ezt a férfi keresztnevet.

Eredetileg személynév

Kemecse város helytörténésze, Lucza János nyugalmazott iskolaigazgató megírta lapunk számára ennek a névnek az eredetét, személynévvé, településnévvé és családnévvé alakulását.

„Kemecse mint személynév több tudományág által egységesen igazolt hiteles állítás. Személynévből településnévvé – településnévből családnévvé alakulásának története a korai ómagyar korból ered.

Kicsinyítő képzős változat

Elfogadott nyelvészeti felfogás, hogy a Kemecse név a Keme személynév kicsinyítő képzős változata.

A névrendszertani vizsgálatok e korai ómagyar korból megerősítik, hogy a személynévi település-névadás a XIII. század végéig igen aktív volt, a környező országokban, népeknél teljesen ismeretlen.

Csak itt Magyarországon és a törökségi nyelvek körében volt jellemző e sajátosság. Megyénkben a Keme személynévből eredt Kemecse település írásos említése Kemesa alakban 1222-ben fordult elő először.

Ilyen nevű településeket szinte az ország egész területén találunk, a geográfiai szótárak pontosan meghatározzák helyüket, mintegy megerősítve a Keme személynév elterjedt voltát. Veszprém mellett mint Kemecse pusztát, Csanád megyében, mint vámszedő helyet említik.

Baranya vármegyében a Dráva mellékén említik a Kemse nevű falut, Pest megyében is találunk egykor volt Kemecsét, de Abaújban is feljegyeztek Kemecs nevű települést. A személynévből alakult településnevek hatására a Kemecsei – Kemechey családnevek kialakulásának korszaka következett az ország szinte egész területén – egymástól függetlenül is az 1300-as évektől sorozatosan.

Az egyik legrégebbi család

A Kemecsei – Kemechey család Szabolcs vármegyében az egyik legrégebbi család, melynek alapító tagja Mihály 1342-ban házasságot kötött Kállay Katával és a településről felvett néven családfát alapított. A Kemecse ősi személy – család – településnév így vált választható és tisztelhető keresztnévvé az e történelmi korszakhoz erőteljesebben kötődő szülők fiú gyermekei számára.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában