Helyi közélet

2018.02.23. 18:41

Aranyat ér az egészségünk

Nyíregyháza - Fontos, hogy minél hamarabb felhívjuk a figyelmet az egészségtudatos táplálkozásra.

Nyíregyháza - Fontos, hogy minél hamarabb felhívjuk a figyelmet az egészségtudatos táplálkozásra.

– Naponta ötször étkezz, de legalább háromszor – fogalmazta meg az egészségtudatos étkezés tételmondatát Süle Katalin.

A gyümölcs gazdag olyan rostokban és vitaminokban, melyekre szervezetünknek szüksége van." Süle Katalin

A nyíregyházi Arany János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban megtartott tájékoztató fórumon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos elnökségének szóvivője kiemelte: ha pizza helyett inkább zöldséget vagy gyümölcsöt nassolunk, akkor (többek közt) szebb lesz a körmünk és a bőrünk.

– Együnk sok tejterméket, zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcs gazdag olyan rostokban és vitaminokban, melyekre szervezetünknek szüksége van – emelte ki Süle Katalin. Hozzátette: a méz is fontos alkotórésze az egészséges táplálkozásnak. Gazdag vitamin- (B1, B2, B6, biotin, C, folacin, niacin, pantoténsav) és ásványianyag-forrás, értékes enzimeket tartalmaz. Nagymértékben segíti az emésztést, a vízkiválasztást, támogatja az immunrendszert, a májat, táplálja az izmokat és nyugtató hatású. Az egészségvédelem, a betegségmegelőzés szempontjából fontos élelmiszernek tekintendő.

– Fogyasszunk állati és növényi eredetű tápanyagokat is. Állati például a tojás, a sajt, a hal, növényi például a sárgarépa, a szamóca, az alma – emelte ki a kamara országos elnökségének a szóvivője.

– A tej fontos kalcium forrás – folytatta a Zala megyéből érkező szakember, majd elmondta: amíg a növények kalcium tartalmának mindössze 5-10 százaléka szívódik fel, addig a tej kalcium tartalmának (fiatal korban) 60 százaléka hasznosul. Süle Katalin beszélt a halfogyasztás fontosságáról is. Kiemelte: a hal omega-3 zsírsavakat (is) tartalmaz, ennek jelentős szerepe van a szív-és érrendszerünk védelmében. – Magyarországon nagy a kockázata ennek a betegségnek, és kevés halat is fogyasztunk – hívta fel a fiatal hallgatóság figyelmét a szóvivő.

A hazait fogyasszák!

– Nagyon fontos, hogy minél hamarabb felhívjuk a figyelmet az egészségtudatos táplálkozásra, éppen ezért fontos ez az országos fórumsorozat. Megyénk agrármegye, itt rengeteg alma és meggy terem, éppen ezért szeretnénk elérni, hogy a fiatalok a hazai gyümölcsöket fogyasszák, ne pedig az importot – mondta lapunknak Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

TG


Jól jött ez a megerősítés

Kantár Attila, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara csütörtöki előadásának otthont adó intézmény vezetője lapunknak elmondta: örül, hogy a diákjait külsős szakemberek is megerősítették abban, amit egyébként az „aranyos” pedagógusok nap mint nap igyekeznek átadni a tanulóknak. – Mi is azon dolgozunk, hogy a gyerekek egészségtudatosan táplálkozzanak – húzta alá Kantár Attila. Jeney Sára, az intézmény hetedikes diákja kifejtette: – Otthon is igyekszünk egészségesen étkezni. Szeretem a gyümölcsöt, bár nálam nem az alma vagy a meggy, hanem a narancs a „menő” – mondta lapunknak Sára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában