Helyi közélet

2018.02.20. 16:15

Elismert elhivatottság Nyíregyházán

Nyíregyháza - A megyei kórházak 25 ápolója, szakdolgozója kapott oklevelet és jutalmat a magyar ápolók napja alkalmából.

Nyíregyháza - A megyei kórházak 25 ápolója, szakdolgozója kapott oklevelet és jutalmat a magyar ápolók napja alkalmából.

– Már az általános iskolában nagyon érdekelt az elsősegélynyújtás, de amikor elérkezett a pályaválasztás, kőművestanuló lettem. Akkor még nem igazán tudja az ember, mit válasszon, s mások is azt mondták „jó lesz ez” – emlékszik vissza tizenéves önmagára Horváth Gábor, ám hamar kiderült: nem lesz jó, máshová húzta a szíve, így elkezdte az ápolási asszisztensi iskolát, s amikor levizsgázott már másnap hívták a nagykállói szakkórházba. Az idén 21. évét tölti a pályán, előbb a kállósemjéni részlegen dolgozott, majd öt évvel később került be a kállói kórházba.

– Nagyon sokat számít a betegek visszajelzése, hogy várnak, számítanak rám, jó érzés, amikor megkérdezik: hozzánk mikor jön? – említette Gábor, s azt is hozzátette: a pszichiátriai betegek nagyon sok figyelmet, megértést és törődést igényelnek, de ma sem választana mást – jelentette ki, amikor a jövőről kérdeztük annyit mondott, tervezi, hogy diplomás ápoló legyen. – Nem vagyok hős – mondta, de elmesélte lapunknak, hogy tavaly a nagykállói strandon, ahová rendszeresen jár úszni, vett észre egy idősebb fuldokló hölgyet. Odaúszott, kihúzta a vízből, kivitte a partra és szólt az úszómesternek, mentőt hívtak, újraéleszteni nem kellett – idézte fel a történteket a mindig mosolygós és jókedvű Horváth Gábor, ő egyik annak a 25 kitüntetettnek, akik elhivatottságát, magas szakmai munkáját a magyar ápolók napja alkalmából a megyeházán rendezett ünnepségen ismerték el hétfőn.

Méltók a küldetésükhöz

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SzSzBMK) minden évben köszönti azokat az ápolókat és szakdolgozókat, akik hosszú éveken, évtizedeken át kiemelkedő munkát végeznek.

– Nemcsak a kitüntetetteknek, hanem minden kollégánknak jár a köszönet, akik ápolóként naponta ott vannak a betegek mellett, akik vállalták ezt a nehéz, embert próbáló munkát Az elhivatottságból fakadó szeretet a motiváló erejük – fogalmazott dr. Adorján Gusztáv főigazgató köszöntőjében. Szólt arról is, a tagkórházakban több mint 25 milliárd forintos fejlesztést hajtottak véget az elmúlt években, de a fejlődés nem áll le, örömmel említette az ágazati béremelést, amivel sikerült mérsékelni a dolgozói elvándorlást.

– Az ápolás a gyógyítási folyamat egyik legfontosabb eleme, amit mindenki érezhet, aki bekerül valamelyik intézményünkbe akár betegként, akár hozzátartózóként. Arra kérem önöket, hogy továbbra is ugyanilyen szeretettel, alázattal, bölcsességgel, bátorsággal és nyitottsággal végezzék a munkájukat, mert „számunkra a beteg üdve és java a legfőbb törvényünk” – idézte a főigazgató, hozzátéve: büszke a munkatársaira.

Virág Jánosné, ápolási igazgatóhelyettes ünnepi beszédében hangsúlyozta: köszönetüket fejezik ki a mindennapi szeretetteljes, odaadó, megértő és felelősségteljes betegápolásért. Felidézte Kossuth Zsuzsanna életét és munkásságát. Az ország első főápolónőjének születésnapja (február 19.) a magyar ápolók napja.

– Amit tett, minden egészségügyben dolgozónak példaértékű, amiből erkölcsi kötelességünk tanulni és továbbadni. Kihívások mindig lesznek, erre kell jó válaszokat adni, ehhez kell a személyes felelősség, a hivatásunkhoz illő tisztelet, hogy méltók lehessünk küldetésünkhöz, az ápoláshoz – mondta.

BM


Kitüntetettek

Auxi János, Balláné Hudák Marianna, Bogárné Farkas Katalin, Bódi Márta, Busák Enikő, Ecsedi Margit, Frankovics Csabáné, Fülesdi Ferencné, Horváth Gábor, Kástyák Krisztina, Kedves Lajosné, Kovácsné Deme Angéla, Lipták Ferencné, Mizsei Krisztina, Molnár György, Morvainé Bancsi Tünde, Novák Györgyné, Oroszné Urbán Szilvia, Pálfiné Erdélyi Gizella, Poór Mariann, Ragányné Hegedűs Erzsébet, Rádiné Nagy Mónika, Ruska Zoltánné, Szőnyi Józsefné, Vigáné Vánczku Erika


Köszönet, megbecsülés

– Az ápolói munkát csak hivatásként lehet végezni, szavakban ki nem fejezhető milyen sokat számít a betegeknek az odaadó gondoskodás – mondta köszöntőjében Seszták Oszkár. A megyei közgyűlése elnöke hangsúlyozta: a megyei közgyűlés azzal is kifejezi megbecsülését, hogy évről évre a megyeháza dísztermében köszöntik a kiváló ápolókat, szakdolgozókat.

Nyíregyháza polgármestere kiemelte: az ápolók nélkül az egészségügy nagy gépezete nem működne, ők vannak naponta a betegek mellett. – A város nevében köszönöm a munkájukat, kívánom, mindennap kapják meg az önöket megillető elismerést. A város a lehetőségeihez mérten mindig támogatta a kórház munkáját, s ez így lesz a jövőben is – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában