Helyi közélet

2018.02.08. 08:43

Lengyel-magyar két jó barát

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola évek óta jó kapcsolatot ápol a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal.

Nyíregyháza - A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola évek óta jó kapcsolatot ápol a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal. Ebben a tanévben már kilencedik alkalommal rendezzük meg Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve a „Lengyel-magyar két jó barát” elnevezésű, játékos csapatversenyt. A megmérettetésre a megye hetedik évfolyamán tanuló diákok jelentkezhetnek. A verseny kétfordulós, az online elődöntők alapján a legsikeresebb hat csapat jut a döntőbe, amelyet 2018. március 21-én rendezünk meg Nyíregyházán, a Városháza Krúdy-termében.

A lengyel és a magyar nép között szövődött szoros viszony a közös történelmi múltban gyökerezik, és évszázadokra tekint vissza. Az államalapítástól kezdve az Európához való felzárkózásig számos kapcsolódási pontot találunk a két nemzet történetében. Ennek tiszteletére 2007-ben a Magyar Országgyűlés és a Lengyel Szejm március 23-át a Lengyel – Magyar Barátság Napjává nyilvánította.

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola hagyományos versenyének célja a jó lengyel-magyar baráti viszony tudatosítása és ápolása.

A verseny 2 fordulóból áll. Iskolánként négyfős csapatok jelentkezhetnek. Lényeges, hogy a diákok a hetedik évfolyamon tanuljanak.

Nevezési határidő: 2018. február 16.

Nevezési díj nincs. A nevezéseket a [email protected] címre kérjük küldeni.

Az első forduló feladatait 2018 február 26-án online kell megoldani. Az online feladatok megoldásának pontos menetéről külön tájékoztatjuk a jelentkező csapatokat.

A második fordulóra a 6 legjobb eredményt elért csapatot hívjuk meg. A döntőbe jutott csapatoknak előzetes feladatként megadott témában plakátot kell készíteniük a verseny napjára!

A második forduló ideje: 2018. március 21. (szerda) 10.00

Időtartama: kb. 1,5 óra

Helyszíne: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Krúdy Díszterme, Nyíregyháza, Kossuth tér 1.

A második forduló ismeretanyagát email-ben küldjük a döntőbe jutott csapatoknak.

Az ünnepélyes eredményhirdetést 2018. március 23-án 17 órától a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából rendezett városi Gálaműsoron tartjuk. Az 1-3. helyezettek oklevél és tárgyjutalomban részesülnek. Az eredményhirdetés helye: Váci Mihály Kulturális Központ (4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 9.)

A versenyről érdeklődni e-mailben: a [email protected] címen, illetve telefonon a 42/512-866- os telefonszámon lehet Schmidtné Kádár Andrea, Gubacsiné Deme Katalin és Szuromi Piroska szervezőknél.

Intézményünkben nagy hagyománya van a lengyel-magyar kapcsolatok átörökítésének. Ennek érdekében 2016. májusában együttműködési megállapodást kötöttünk a Nyíregyházi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal, melynek célja, hogy ápoljuk a lengyel-magyar barátságot. Testvériskolánk a Rzeszowi 9. sz. Szent Hedvig Királynő Kétnyelvű Gimnázium. A két iskola tanulói egy közös idegen nyelven, angolul kommunikálnak egymással, így megvalósulhat a tanulók nyelvi fejlesztése is. A két iskola diákjai évente két alkalommal találkoznak egymással, ősszel a magyar gyerekek utaznak Lengyelországba, tavasszal pedig ők jönnek hozzánk, vendégségbe. A „lengyel-magyar két jó barát” vetélkedőt már kilencedik alkalommal szervezzük, a két nép között szövődött szoros kapcsolat tiszteletére.

- dr. Baloghné Mester Éva, intézményvezető, Nyíregyházi Bem József Általános Iskola -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában