Helyi közélet

2018.02.16. 08:40

Sokan siratják a harangodi akácost

Harangod - A többszöri szakértői vizsgálatok ugyanazt állapították meg: a fák többsége elöregedett, sérült, egy részük kifejezetten életveszélyes, ezért azokat ki kell vágni, a nagykállóiak mégis dühösek és háborognak, mert a harangodi üdülőtelep a tarvágás után teljesen elvesztette varázslatos hangulatát.

Harangod - A többszöri szakértői vizsgálatok ugyanazt állapították meg: a fák többsége elöregedett, sérült, egy részük kifejezetten életveszélyes, ezért azokat ki kell vágni, a nagykállóiak mégis dühösek és háborognak, mert a harangodi üdülőtelep a tarvágás után teljesen elvesztette varázslatos hangulatát.

Megdöbbentő, felháborító, borzalmas – legtöbb olvasónk ezeket a jelzőket használta, amikor a harangodi fakivágás miatt telefonált.

A sírás kerülget mióta hazajöttem, mert persze hogy kimentem megnézni mi történt az üdülőterületen. Értetlenül álltam az olyan tönkök mellett, ami ránézésre teljesen egészséges fa volt egykor, ezeket miért kellett kivágni? Harangod a tarvágással elvesztette a hangulatát, varázsát, s ma még nem tudjuk, visszanyeri-e valaha is"

– mondta a névtelenséget kérő Éva.

Többszöri állapotfelmérés

Megkérdeztük, mi volt az oka, hogy ilyen nagy területen vágják ki a fákat, lesz-e újratelepítés?

– Az elmúlt években több alkalommal is állapotfelmérést végeztettünk erdészeti szakemberekkel a területen, akik megállapították, hogy a fák többsége elöregedett, sérült, egy részük pedig kifejezetten életveszélyes, a törzseken lévő fagycsíkok, a korhadás, az odvas foltok, valamint a lombkorona sérülései – melyek közül már egy is elegendő veszélyforrás – indokolttá tették az akácos azonnali kivágását – tájékoztatta lapunkat Sveda Anita, a Harangodi Üdülőterületet üzemeltető Nagykállói Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, megjegyezve: ez a 15 hektáros önkormányzati területből, mindössze 1 hektárt érint.

– Mi magunk is folyamatosan gondoztuk a fákat, hiszen nekünk is nagyot sokat jelent a Harangod, az ott lévő növény- és állatvilág, nem beszélve arról a sok-sok élményről, együtt töltött táborról, rendezvényről, melynek alaphangulatát ez a táj adja. Ezek a fák már „megtették szolgálatukat”, Istennek hála, hogy ez idáig nem történt sem baleset, sem tragédia. Az akác 25-30 év után vágásérett, ez az erdősáv több mint 4 évtizedes – fogalmazott az ügyvezető

Mindenkinek nehéz döntés

Sveda Anita hangsúlyozta, a legkritikusabb helyzet a Téka Népművészetei Táborok, illetve a nagyobb rendezvények ideje alatt volt – a tavalyi Motoros Találkozón a területet le kellett zárni egy kettéhasadt fa miatt –, hiszen ilyenkor több százan sátoroztak az öreg fák lombjai alatt, melyek életveszélyesekké váltak. – Éppen a tábor megmaradásának érdekében hozta meg a képviselő-testület – hatósági engedélyek birtokában – ezt a nem éppen népszerű, de véleményem szerint a legoptimálisabb döntést. Senkinek nincs joga veszélyeztetni mások testi épségét, még akkor sem, ha ez most egyesek szemében rombolásnak tűnik – tette hozzá az ügyvezető.

– A szakértőként felkért erdészmérnök javaslatára határoztunk a gyökérsarj felújítás mellett, ami a leggyorsabb, legbiztonságosabb megoldás, hogy minél hamarabb új, fiatal akácerdő ékeskedjen a területen – mondta a visszatelepítéssel kapcsolatban az ügyvezető. – Ez azt jelenti, hogy a kivágás után történik meg a gyökérszaggatás, mely nem jár a földterület rongálásával, a szaggatott gyökerek 1-2 év alatt új sarjakat hajtanak, amelyek kellő gondoskodás mellett lombosodnak majd. Ez idő alatt az üdülőterületre érkező vendégek biztonságban lesznek és a sátras rendezvényeket sem kell elhalasztani, mert a terület mellett található fiatalabb erdőben megoldható a sátorállítás. Tisztában vagyunk azzal, hogy a harangodi látkép megváltozik ezzel a mindenki számára nehéz döntéssel, de bízunk benne, hogy néhány év elteltével még pompásabb és biztonságosabb lesz a mi Harangodunk! – tette hozzá Sveda Anita.

KM


A Facebookon írták

„Siralmas látvány jelen pillanatban, elvesztette a szépségét, vonzerejét. Nagyon nehéz döntés lehetett a város részéről, de ha nem volt más megoldás, akkor állandó erdőhatósági ellenőrzés, irányítás mellett kellett volna végrehajtani... Jó lett volna földlabdás csemetékkel pótolni a kivágott részeken... ha 1-2 év alatt az újbóli sarjak kinőnek a gyökérről, azokat megfelelően kezelni kell, nem őserdőt hagyni, hanem 1-2 vezérágat hagyva, az erősödjön meg. Reménykedjünk..., mire elkezdődik a Téka tábor minden rendben lesz, a vihar utáni helyreállítás meg fog történni.”


[related-post post_id="3731714"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában