Helyi közélet

2018.03.21. 16:25

Csemegék a könyvbemutatón Nyíregyházán

Nyíregyháza - A szabolcsi gyümölcstermesztés több évtizedes múltja Pethő Ferenc professzor tollából.

Nyíregyháza - A szabolcsi gyümölcstermesztés több évtizedes múltja Pethő Ferenc professzor tollából.

– Amilyen csemegének számított évtizedekig – s persze számít ma is a termesztői élboly által megtermelt – külföldön is nagyra értékelt szabolcsi alma, a meggy, a szilva, hasonló csemege az a könyv is, amelyet kedden mutattak be a szerzők és a kötetet szponzoráló házigazda a Megyeházán.

Korhű dokumentáció

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat megbízásából és támogatásával elkészült „Szabolcs-­Szatmár-Bereg megye gyümölcster­mesztése 1945-től napjainkig” című könyv folytatása az ágazat 45’ előtti időszakát dokumentáló korábbi kötetnek – mondta el a kiadvány megírásában ezúttal is oroszlánrészt vállaló, 89 éves Pethő Ferenc professzor.

Az összegyűjtött dokumentumok, adatok alapján akár minden évről lehetett volna egy kötetet kiadni." Lenti István

A megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár a könyvet méltatva annak forrásmunka szerepét emelte ki, amelyre támaszkodhatnak majd a fejszéjüket hasonlóan nagy fába vágó, következő generációk.

Lenti István a könyv szerkesztője utalt az összegyűjtött dokumentumok, adatok terén megtapasztalt bőség zavarára, mely szerint akár minden évről lehetett volna egy-egy kötetet kiadni.

Megélhetést biztosító ágazat

Pethő Ferenc professzor megköszönve a kiadványt életre hívó szponzori segítséget, a könyv megírásának kiváltó okairól egyebek mellett elmondta: – A gyümöcster­mesztés munkaigényes ágazat, sok embernek ad munkalehetőséget, ezáltal megélhetést megyénkben.

Számos ritkaságot felvonultat történetének megírásával a szerző. – Talán példát mutattam a mai húszéveseknek, hogy ha hetven esztendősek lesznek, vegyék a fáradságot, ragadjanak tollat és ismét foglalják össze a gyümölcstermesztésünk következő fél évszázadát!

A könyvbemutató egy izgalmas – mondhatni csemege számba menő – szakmai fórummá alakult, ahol a könyvet szerzőként jegyző Szőke Lajos és Takács Ferenc mellett, továbbá a megyei önkormányzat felső vezetésén kívül megjelentek a Nyíregyházi Egyetem professzorai is, hozzászólásaikban megpróbálva választ adni a gyümölcs ágazat felvirágoztatásának kardinális kérdéseire.

- GB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában