Helyi közélet

2018.03.14. 14:03

Mekkora kárt okoz, ha nincs kötelező felelősségbiztosítás?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha nincs kötelező, fedezetlenségi díjat számolnak fel.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ha nincs kötelező, fedezetlenségi díjat számolnak fel.

– Bevallom, a többszöri jelzés, figyelmeztetés és sürgetés ellenére nem fizettem be határidőre a kötelező felelősségbiztosítást. Mi történik akkor, ha valaki elmulasztotta befizetni a kötelezőt? – tette fel a kérdést előfizetőnk.

– Az aktuális díjrészletnek legkésőbb a kgfb-díj esedékességétől számított 60 napos türelmi idő végéig be kell érkeznie a biztosító társasághoz – ez a január elsejei évfordulós szerződéseknél március elseje éjfél volt. Amennyiben ez elmarad, akkor az ügyfél szerződése díjnemfizetés miatt megszűnik, és a díjjal nem fedezett időszakra a törvény rendelkezései szerint fedezetlenségi díjat kell fizetni. Az ebben az időszakban okozott kárt a károkozónak kell megtérítenie – reagált megkeresésünkre Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. A fedezetlenségi díj felszámítását 2010. január 1-je óta törvény írja elő, annak kiszámításának alapja a napi díjszámítás, amely személygépkocsik esetében – a gépjárművek teljesítményétől függően – 300-800 forint naponta. Nagyobb tehergépjárműveknél, vontatóknál a napi 2100-2600 forintot is elérheti. Ha a kgfb-szerződés díjnemfizetés miatt szűnik meg, azt kizárólag a korábbi biztosítónál lehet újrakötni ugyanazon biztosítási időszakra.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában