Helyi közélet

2018.03.17. 16:51

Önállóság vagy a mamahotel? - A pszichológus válaszol

Nyíregyháza - „Sorsdöntő kérdésekkel találkozunk a felnőtté válás küszöbén.”

Nyíregyháza - „Sorsdöntő kérdésekkel találkozunk a felnőtté válás küszöbén.”

Halogatnak, szoronganak, szembeszállnának szüleikkel, miközben bizonytalanok önmagukban. Ők az Y generáció. A harmincas korosztály egy elvárásokkal teli világba született, nem csoda, hogy lázadnak, s kapaszkodókat keresnek a felnőtté válás küszöbén. Lapunk új sorozatában lélektani témákkal foglalkozunk, Lévai Ágnes Melinda pszichológushoz a következő levél érkezett.

Fordulópont

„Túl vagyok az első rendkívül megterhelő vizsgaidőszakon. A felkészülés alatt többször is kiakadtam, nemcsak azért, mert egyébként is „stresszes típus” vagyok, hanem azért is, mert időközben rájöttem, nem akarom folytatni az egyetemet. Az első félév elég volt ahhoz, hogy igazoljam magam, nem ezen a pályán képzelem el a jövőm. A szüleim tereltek a pénzügyi szakma felé, nem tudom, hogyan mondjam el nekik az ellenérzéseimet. Tartok attól, hogy nem fogják elfogadni a véleményem, győzködni akarnak majd, hogy folytassam, holott homlokegyenest más elképzeléseim vannak.” – Az egyetemista szülei „terelgetésére” választott iskolát és szakmát. Az egyetem első félévében megélt kudarc sokakat elbizonytalanít – említette az általános tapasztalatokat a pszichológus, hozzátette: ilyenkor gyakran felmerülnek kérdések a hallgatókban: jó helyen van-e, el tudja -e képzelni magát a választott szakmában? Az iskolai követelmények, az egyéni stressztűrő képességek befolyásolják a válaszokat, és valóban megterhelő jól teljesíteni úgy, ha nincs kellő motiváció – mondta a szakember, aki szerint ennél nagyobb problémát jelent a levélíró számára az, hogy miként beszélje meg elbizonytalanodását a szüleivel.

A téma kapcsán érdemes említést tenni a 20-30 év közöttieket érintő életkezdési válságról. A felnőtté válás félelemérzetet, szorongást kelt. A fiatalok halogatják, hogy a saját lábukra álljanak, ragaszkodnak a mamahotel nyújtotta kényelemhez. Nem fejezik be az iskolákat, vagy célok nélkül halmozzák a végzettségeket, mert amíg tanulnak, nem muszáj elköltözni a családi fészekből. A szülők nevelésén sok múlik.

A felnőtté válás küszöbén

– Belső konfliktusokkal teli időszak a szülőkről való leválás időszaka – jelen esetben is láthatjuk – a családtagok közötti feszültséggel is jár. A konfliktusok feltárása és azok konstruktív megoldása mindenki számára megnyugvást jelenthet.

– Az új életciklus elején sokan irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben: azonnali sikerre, jól jövedelmező állásra vágynak. S ha ez nem így alakul, hamar csalódnak – mondta a szakember, aki felhívta a figyelmet arra is, nincs ma már abban semmi különös, hogy szakmai pályafutásunkról nem egyszer, és véglegesen döntünk. – Egész életünkben választási és döntési helyzetek elé kerülünk.

– A levélírónak azt ajánlom, érdemes átgondolnia, hogy milyen konkrét céljai vannak a jövőjével kapcsolatban, amelyek összeegyeztethetőek az érdeklődésével, képességeivel. Ha döntésre jut, beszélgessen szüleivel.

KO


Írjanak, várjuk leveleiket

Lévai Ágnes Melinda szakpszichológus, terapeuta nemrég indított sorozatunkban továbbra is várja olvasóink leveleit. Keressék bátran, kérdéseiket küldjék el az [email protected] emailcímre. A szakember minden esetben, és problémafelvetés kapcsán megőrzi a kérdező anonimitását. A konkrét kérdések mellett, lélektani témákat taglaló, informatív írásokkal is jelentkezik. A következő számban a gyermekkori bántalmazás lelki hatásairól ír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában