Helyi közélet

2018.04.05. 07:26

Megyénkbeli települések is „lecsaptak” az ingyenes wifi-hálózat kiépítésének lehetőségére

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az Európai Unió külön alappal támogatja azokat a településeket, amelyeken eddig nem épült ki ingyenes vezeték nélküli internethálózat. A napokban megjelent pályázati kiírásra sok hazai település jelentkezett. A 200 leggyorsabban „kattintó” önkormányzat között 24 megyei települést találtunk, néhány helyen arról érdeklődtünk, miért tartják fontosnak fejlesztést.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az Európai Unió külön alappal támogatja azokat a településeket, amelyeken eddig nem épült ki ingyenes vezeték nélküli internethálózat. A napokban megjelent pályázati kiírásra sok hazai település jelentkezett. A 200 leggyorsabban „kattintó” önkormányzat között 24 megyei települést találtunk, néhány helyen arról érdeklődtünk, miért tartják fontosnak fejlesztést.

Az ingatlanpiacra is hatással van

– Az ingyenes wifi-hálózattal az egyik fontos beruházásunk informatikai fejlesztését segítjük – mondta el Nyírtelek polgármestere, Szekeres József. – Az Iskola utcai Kastélykert Óvodát bővítjük, a felújításra közel 200 millió forintot költünk, s úgy gondoltuk: a wifi-s pályázattal megkönnyítjük az intézmény dolgozóinak internet-hozzáférését. A hálózatot az óvoda dolgozói intézményi feladataikra használhatják, de természetesen a városlakók is rácsatlakozhatnak a vezeték nélküli rendszerre, ugyanis az óvoda a település egyik frekventált, egyéb oktatási intézményekkel körülvett részén helyezkedik el.

A polgármester kiemelte: a pályázat illeszkedett elképzeléseikhez, mert ma egy intézményi felújítás mit sem ér eszközbeszerzés és az informatikai rendszerek korszerűsítése nélkül.

– Bármilyen hihetetlen, de azokon a településeken, ahol van ingyenes wifi, az ingatlanok is felértékelődnek – osztotta meg velünk friss tapasztalatait Spinyhért Zsolt, Napkor polgármestere, aki ingatlanértékesítőktől hallotta, hogy lakásvásárlásnál ez is szempont lett. – Napkor központjába tervezzük a wifit. Nem szeretnénk lemaradni, ezért regisztráltunk az elsők között. Olyan ez, mint bármilyen más közműszolgáltatás-fejlesztés volt (szennyvízcsatorna, ivóvíz): ha lemaradunk, nehezebb forrást találni a célra – tette hozzá a település vezetője.

Hovánszki György, Nyírlugos polgármestere éppen az ingyenes wifi technikai lehetőségeiről konzultált a szakemberekkel, köztük a településsel szerződött rendszergazdával, amikor megkerestük, s már sorolta is, miért hasznos egy kisebb település számára a könnyen elérhető internetkapcsolat.

Lépten-nyomon használjuk

– Manapság informatika nélkül létezni se nagyon lehet, elég arra gondolni, hogy lassan az ember az ügyeit csak online rendszerű ügyfélkapunk keresztül tudja intézni, a levelek 80 százaléka is elektronikus úton érkezik. Mi abban szeretnénk segíteni az embereknek, hogy a mindennapi ügyintézés ne ütközzön technikai akadályba, s legalább itt, a városháza körüli parkban vagy benn, a könyvtárban elintézhessék azt, amit egyébként másképpen nem vagy csak nehezebben tudnának megoldani. Ma legalább annyira fontos a szabad internet-elérés, mint az, hogy tömegközlekedési eszközöket tudjunk igénybe venni. Az okostelefonok világban nagyobb technikai apparátusra sincs szükség, s miért ne élhetnénk a kínálkozó lehetőséggel egy kisebb településen, mondjuk, egy kisebb városban? Ez a jövő, kár lenne tagadni! – tette hozzá.

Sokan vehetik a jelet

A városvezető elmondta azt is, hogy mielőtt regisztráltak, felmérték az igényeket, ráadásul Nyírlugoson már elérhető volt ez a szolgáltatás egy ideje, csak kisebb teljesítménnyel. Persze az egész települést most se tudja majd lefedni a rendszer, az önkormányzat körül, a parkokban bizonyosan zavartalan lesz a kapcsolat.

– Nagyjából 2,5 millió forintos eszközparkot remélünk a pályázattól, amihez az önkormányzat a saját erejét is hozzá fogja tenni. Örülnénk, ha az internetkapcsolat minél nagyobb hatótávolságban, minél több emberhez eljutna, s reménykedünk abban is, hogy a rendszert a későbbiekben fejleszteni lehet – nyilatkozta lapunknak Hovánszki György, Nyírlugos polgármestere.

Okospadok telepítését is tervbe vették

– Folyamatosan keressük azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek informatikai fejlesztéseket tesznek lehetővé, így egyértelmű volt, hogy regisztrálunk az uniós forrásból létrehozható ingyenes internet-hozzáférési pontok kialakítására Bereg szívében – mondta el Szabó István, a vásárosnaményi önkormányzat informatikusa, hozzátéve: egy másik kiírásban négy számítógépre adtak be pályázatot.

– A 21. században elengedhetetlen az információhoz hozzáférés feltételeit javítani, a gyors internetelérés pedig javítja az esélyegyenlőséget is. Vásárosnamény iskolaváros és térségi központ, a fiatalok ahol tudnak, ott csatlakoznak a világhálóhoz, a wifi-pontok azonban a város bármely pontján megteremtik ennek a lehetőségét. Bízunk benne, hogy a pályázatunk sikeres lesz, tervezzük, hogy okospadokat telepítünk a városba, ahol a telefonok feltöltésére is lesz mód – említette Szabó István.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában