Helyi közélet

2018.05.30. 12:24

Lerakták a tiszalöki feldolgozó üzem alapkövét

Tiszalök - A Grape Stone Press Kft. egy közel 1 milliárd forint összértékű beruházás keretében egy biogyümölcsöket és -zöldségeket feldolgozó üzemet hoz létre Tiszalökön, 31 új munkahelyet teremtve ezzel - hangzott el a szerdai ünnepélyes alapkőletételkor.

Tiszalök - A Grape Stone Press Kft. egy közel 1 milliárd forint összértékű beruházás keretében egy biogyümölcsöket és -zöldségeket feldolgozó üzemet hoz létre Tiszalökön, 31 új munkahelyet teremtve ezzel - hangzott el a szerdai ünnepélyes alapkőletételkor.

A Grape Stone Press Kft. közel egymilliárd forintból (ebből 470 millió forint a vissza nem térítendő támogatás) egy olyan feldolgozóüzemet épít meg Tiszalökön, melyben egyedi technológiával állítanak majd elő a régió gazdálkodóitól megvásárolt magvas gyümölcsökből (alma, meggy), illetve a különböző zöldségfélékből (úgy mint paradicsomból és céklából) különféle biogyümölcsleveket, -pépeket, -püréket és -gyümölcsízt – hangzott el az üzem alapkövének letételekor.

A magot is feldolgozzák

– Elsődleges szempontunk az üzem megtervezésénél az volt, hogy az alapanyag száz százalékát fel tudjuk használni – fogalmazott szerdán Pinczés Imre, a Grape Stone Press Kft. ügyvezetője, majd hozzátette: a cég „no-waste” (hulladékanyag-mentes) elvét követi, így az üzemben az alapanyagok feldolgozása során kinyert mag további feldolgozását és szállítását is megoldják.

A gazdaságos működés biztosítása érdekében beszerelnek egy víztisztító berendezést és egy hőintegrációs központot is.

Jelentős közvetett hatás

– A beruházásnak köszönhetően harmincegy új munkahely is létrejön, sőt, a projekt közvetett munkahelyteremtő hatása is jelentős, hiszen úgy szeretnénk prémium termékeket előállítani, hogy a bioalapanyagokat a helyi gazdálkodóktól vásároljuk meg – emelte ki Pinczés Imre.

Az alapkőletételen részt vett dr. Vinnai Győző is. A térség országgyűlési képviselője hozzáfűzte: „ha munka van, akkor minden van”.

– Megyénk mezőgazdasági megye, éppen ezért örömteli, hogy a Grape Stone Press Kft. Tiszalököt választotta a fejlesztésének helyszínéül – fogalmazott dr. Vinnai Győző, aki szerint az autópálya közelsége is sokat nyomhatott a latban akkor, mikor a cég eldöntötte, hol építi meg a feldolgozóüzemet.

– Ezt a napot rengeteg előkészítő munka előzte meg, s most kiderült, nem volt rossz döntés az önkormányzat részéről az, hogy földterületet vásároltunk a gazdasági válság kitörésének kezdetén – ezt már Gömze Sándor, Tiszalök polgármestere mondta az alapkőletétel előtt. Szerinte a régió egyre vonzóbb a befektetők szemében.

Képzett munkaerővel

– A helyi foglalkoztatási paktum jövőbeni képzései mérsékelhetik a munkaerő-hiányt, mi is azon vagyunk, hogy az itt megépülő üzemet kiszolgáljuk a megfelelően képzett munkaerővel – tette hozzá a tiszalöki polgármester.

Szuhóczky Gábor, az EuroAdvance Kft. ügyvezetője az exportpiacban rejlő lehetőségekről szólt ünnepi beszédében.

– Mit sem ér a gyümölcslé vagy a gyümölcspüré akkor, ha nem tudjuk hol értékesíteni. Mivel Nyugat-Európában kitört a bioláz, nem félek attől, hogy a Tiszalökön előállított termékeknek nem lesz felvevőpiaca – mondta Szuhóczky Gábor.


Gyártási kapacitás

A gyártási kapacitás a következőképpen fog alakulni: paradicsompüré 200 tonna/év, almapüré 420 tonna/év, meggypüré 200 tonna/év, cékla-és répapüré 160 tonna/év, paradicsomlé 450 tonna/év, almalé 850 tonna/év, meggylé 400 tonna/év, cékla-és répalé 310 tonna/év.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában