Helyi közélet

2018.05.07. 19:27

Nyíregyházára tartó repülő miatt riasztották a honvédség Gripenjeit

Nyíregyháza - Valószínűleg még soha kapott megyénkbe érkező üzletember kíséretet a magyar légierő vadászgépeitől – hétfőn ez megtörtént.

Nyíregyháza - Valószínűleg még soha kapott megyénkbe érkező üzletember kíséretet a magyar légierő vadászgépeitől – hétfőn ez megtörtént. A Magyar Honvédség Gripenjei Nyíregyházáig kísértek egy polgári kisrepülőgépet, amely Németországban szállt fel, és hazánk légterébe érve nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással. Ezért riasztották a vadászgépeket, amelyek Kecskemétről startolva hamar elfogták, azonosították a békésen „poroszkáló” Piper 28-as kisrepülőt, amelyet a nyíregyházi repülőtérig kísértek, majd visszatértek a bázisra.

A kisgépet és az azt vezető üzletembert céges partnere, egy megyénkben működő vállalat vezetője várta – a rendőrséggel együtt. A leszállás után tisztázták a helyzetet és mindenki ment a maga útjára. Mi történt? – tettük fel a kérdést, és Horváth Péter, a nyíregyházi repülőteret üzemeltető Tréner Kft. ügyvezető igazgatója szolgált válasszal.

– A kisgép előre bejlentett, szabályos repülési terv szerint, a jelzett útvonalat tartva érkezett. A németországi Riesa-gohlisből szállt fel, a cseh légiirányítókkal még kommunikált, a szlovákokkal már nem, és a magyar polgári légiforgalmi irányítással sem lépett kapcsolatba, ahogy belépett a légtérbe. Erről azt nyilatkozta a gép pilótája, hogy megkísérelte felvenni a kapcsolatot a szlovák irányítókkal is, de többszöri jelentkezésére sem kapott választ. Ahogy közeledett a magyar határhoz, megkezdte az átváltást a magyar repülési tájékoztatóra, ám közben az időjárási körülmények miatt valamivel gyorsabban repült, belépett légtérbe, ezért riasztották a légvédelmet.

– A német üzletember tárgyalni jött partneréhez, a repülési tervét bejelentette, és múlt pénteken telefonon is megerősítette, érdeklődött az időjárási körülményekről, helyi viszonyokról. Végig működött a gép transzpondere, jeladója is, de bizonyára a legkisebb biztonsági kockázatot is ki akarták küszöbölni az illetékes döntéshozók, ami érthető. A Gripen kötelék nem Nyíregyházáig, hanem a nyíregyházi körzethatárig kísérték a kisgépet, ezért a városban nem is lehetett hallani, észlelni a vadászgépeket – zárta lapunk tájékoztatását Horváth Péter.

NYZS


OS - A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Nem létesített kapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással egy, a németországi Riesa-gohlisből Nyíregyházára tartó kisrepülőgép hétfőn a déli órákban, ezért a NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit.

A Piper 28 típusú kisrepülőgép a repülési tervtől nem tért el, de Magyarország légterében nem vette fel a kapcsolatot a polgári irányítással. A határt átlépve Miskolc térségében nem sokkal dél előtt a Gripen pár elfogta, azonosította, majd a nyíregyházi repülőtérig kísérte a kisrepülőt. A feladat végeztével a Gripenek visszatértek a kecskeméti repülőbázisra.

- Honvédelmi Minisztérium, MTI  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában