Helyi közélet

2018.06.01. 19:43

A felvidéki Bolyba vittek könyveket a záhonyi kollégisták

Záhony - Bő egy hónap alatt már harmadik alkalommal utaztak Felvidékre a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai, hogy könyvekkel támogassák az anyanyelvi oktatást.

Záhony - Bő egy hónap alatt már harmadik alkalommal utaztak Felvidékre a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai, hogy könyvekkel támogassák az anyanyelvi oktatást.

Ezúttal a Királyhelmec közeli Boly volt az úti cél, mely településre 2011-ben és 2013-ban már vittek kiadványokat határvárosi diákok. A mindössze 700 lakosú község magyar tanítási nyelvű alapiskolája térségi feladatokat lát el, hat szomszédos kistelepülés alsósai folytatják a tanodában a felsős tanulmányaikat. Az egykor 400 diákra méretezett intézményben az óvodásokkal együtt ma már csak 180, de zömében hátrányos helyzetű gyermeket palléroz nagy elhivatottsággal a 18 pedagógus. Géczi Erika igazgatónő örömmel tájékoztatta a látogatókat arról, hogy folyamatosan újítják fel az intézmény egységeit és a tágas tornaterem mellett például műfüves pálya is rendelkezésre áll a testkultúra fejlesztéséhez. A záhonyi kollégium több mint két évtizede éve indította el kezdeményezését, melynek keretében eddig 57 alkalommal közel száz kárpátaljai, felvidéki és erdélyi magyar iskolába vittek adományokat. A mostani jószolgálati út létrejöttét mások mellett a SZAK Kiadó, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, az antikvarium.hu online kereskedés, a kisvárdai Bacsó Futár Kft. és több magánszemély is segítette.

- Popovics János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában