Helyi közélet

2018.06.14. 10:31

A légkörben mér csapást a jégre

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Május elsején megkezdte működését az országos jégkármérséklő rendszer, a JÉGER.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Május elsején megkezdte működését az országos jégkármérséklő rendszer, a JÉGER.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vállalásainak megfelelően megkezdte tényleges működését az ország egész területét, így a települések belterületét is védő jégkármérséklő rendszer, a JÉGER.

Szeretném eloszlatni azt a tévhitet is, hogy a rendszer, vagy annak valamely eleme káros lenne az emberi egészségre." Rácz Imre

– Több riasztást indítottak a Kelet-Magyarországi Logisztikai Központhoz tartozó indító állomásokról, van ahol a hatóanyag pótlására is szükség van, mert a szigorú környezet- és munkavédelmi szabályok betartása érdekében csak limitált mennyiséget adtak ki belőle – mondta az első időszak tapasztalatairól Rácz Imre, a NAK megyei elnöke. – A manuális készülékek működtetését vállaló gazdálkodók komolyan veszik a feladatot, a maguk, gazdatársaik, és egész térségük érdekében megtanulták kezelni az indító készüléket is.

Gyorsan elolvadt

– Azt is megerősítik az eddigi tapasztalatok, hogy ez a rendszer nagyban csökkenti, de teljesen kiküszöbölni nem tudja a gazdasági kárt okozó jégverést. Sajnos van olyan térség a megyében, ami jégkárt szenvedett, de több helyszínen azt tapasztalták, hogy bár volt kis méretű jég a csapadékban, de sok eső társult hozzá, a jég gyorsan elolvadt, így kárt nem okozott sem a növényekben, sem az ingó- vagy ingatlanvagyonban. A keleti határszélről kapott információk szerint a jégszemcsék mérete a nem védett határon túli területeken jóval nagyobb volt, mint a már védett belföldi területeinken hulló jégszemcsék.

Szigorú jogszabályok

– Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy a rendszer, vagy annak valamely eleme káros lenne az emberi egészségre, a környezetre, a talajra vagy az időjárás egyéb tényezőire.

– A csapadékban szegényebb szűk körzetekkel kapcsolatban azt mondhatom, hogy az általános éghajlat-változás hatásai, és a megyénk beli szélsőséges talajviszonyok hatásai összeadódnak – jegyezte meg Rácz Imre. – A JÉGER rendszer nem befolyásolja a csapadék lehullásának helyszínét, csak annak mennyiségét és jéggel telítettségét. A humán egészségügyi és környezeti biztonságot nagyon szigorú jogszabályokon alapuló komoly egészségügyi, laboratóriumi vizsgálatok és szabályok támasztják alá, ill. követelik meg.

Az ezüst-jodidot repülővel és rakétával is fel lehet juttatni a légkörbe, de a generátoros megoldás a legköltséghatékonyabb. A talajgenerátoros rendszer azt használja ki az ezüst-jodid felső légkörbe juttatásához, hogy vihar előtt jelentős a meleg levegő felfelé áramlása, ezért pontosan kell bekapcsolni a párologtató generátorokat. Ez a reagens anyag a felső légtérbe jutva megakadályozza, hogy nagy méretű jégkristályok alakuljanak ki; a több, de kisebb jégszemcse pedig nem okoz jelentős kárt; földközelben, vagy odaérve el is olvad, esővé alakul. Ha nagyon szélsőségesek a körülmények odafenn, és extra nagyra nőnek a jégdarabok, azt már nem tudja teljesen semlegesíteni a rendszer.

Először a megyébe

– Úgy számoljuk, hogy csak a mezőgazdaságban várhatóan 55 milliárd forint kárt tudunk megakadályozni, ami érezhető összeg nemzetgazdasági szinten is. Évek óta gyűjtöm a gyakorlati tapasztalatokat, s bízom benne, hogy a jégkármérséklő rendszer esetében is több lesz az érezhető előny, és elhanyagolható mértékű a hátrány. Ezért jártam közben a megyei még működő gyümölcstermesztők érdekében, hogy a mi megyénkben mintegy 70 helyszínre telepítsenek először generátorokat – mondta a NAK megyei elnöke.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában