Helyi közélet

2018.06.07. 08:27

A nyíregyházi kislány és anyukája végre elindulhattak egy jobb úton

Nyíregyháza - Az elmúlt év augusztusában írtunk arról a nyíregyházi kislányról, aki spirálos gerinccel és sérült nyaki forgóval született. Mindemellett hat csigolyája összecsúszott, egy bordája nem fejlődött ki, kettő pedig eltört a szüléskor, ráadásul rosszul is forrt össze. A kislány – elvált, anyaotthonba kényszerült – édesanyjának a segélykiáltása eljutott hozzánk is.

Nyíregyháza - Az elmúlt év augusztusában írtunk arról a nyíregyházi kislányról, aki spirálos gerinccel és sérült nyaki forgóval született. Mindemellett hat csigolyája összecsúszott, egy bordája nem fejlődött ki, kettő pedig eltört a szüléskor, ráadásul rosszul is forrt össze. A kislány – elvált, anyaotthonba kényszerült – édesanyjának a segélykiáltása eljutott hozzánk is.

Az asszony albérletet szeretett volna, ahol a komoly, nyolc órás műtétre váró gyermeke zavartalanul lábadozhat.

Végre belvárosi albérletben

Miután elmeséltük a történetüket, jó ideig nem hallottunk felőlük. Ám a napokban valamiféle véletlen folytán ismét előkerült az első, róluk szóló, segélykérő videofelvétel, s elérkezettnek láttuk az időt, hogy megtudjuk, hogyan alakult azóta a sorsuk. A legnagyobb örömünkre biztató fejleményekről szereztünk tudomást.

Amint azt Puskás Julianna elmondta nekünk, nem vette őket szárnyai alá a szerencse mindjárt, sorsuk jobbrafordulását az idei esztendő hozta meg a számukra. A négy gyermekes család – a 7 éves kislány mellett ugyanis van még egy 10 éves fiú és egy 17, illetve 18 esztendős lány – január második felében hagyhatta el az anyaotthont, s költözhetett egy rendes belvárosi albérletbe, február 28-án pedig az eredetileg október-novemberre tervezett műtéti beavatkozás is megtörtént. Timike testébe öt csavar, két platinalemez és egy fémhuzal került, hogy megerősítse a gerincét.

– Kimondhatatlan boldogságot jelentett látni, hogy a kislányom végre úgy mozoghat, mint egy átlagos gyerek. Nagy benne az akarat, és nem hagyta el magát a gyógyulási időszak alatt sem. Gyakran szóvá tette, mennyivel jobban érzi magát, végre hízni kezdett, és a műtét után 5 centimétert nőtt – sorolta az édesanya. Ám az élet semmit sem ad könnyen, és mindig csavar egyet a történeten. Puskás Juliannának a hét eleji negyedéves kontrollon azzal kellett szembesülnie, hogy a lánya testében az egyik rögzítő meglazult. Ha szerencséjük van – márpedig valamennyien ezért szurkolunk –, és a szemmel is látható, kitapintható műtéti elváltozás nem gyullad be, akkor a következő, decemberi kontrollvizsgálatig nem kell hozzányúlni. Akkor viszont egy kisebb műtéttel – amiből lesz még néhány 14 éves koráig – visszaigazítják a rakoncátlan fémeszközt.

Egy titokzatos segítő

– Szó van egy vállkorrekciós műtétről is, ám ha a rossz tartás gyógytornával javítható, erre a műtétre nem lesz szükség. Arra viszont számítanunk kell, hogy a platinalemezeket és a fémhuzalt néhány kisebb rutinműtéttel többször is hozzá kell igazítani a növésben lévő lányom csontozatához. Teljesen meggyógyulni már soha nem fog, de ha minden jól megy, 14 és 18 éves korában két nagyobb lezáró műtéttel véglegesen meg tudják erősíteni a gerincét – adta értésünkre az édesanya.

Fontos fellebbentenünk a fátylat arról is, egyáltalán hogyan, milyen segítséggel jutottak el idáig. A legfontosabb, hogy az albérleti díjat – 82 ezer forintot – egy neve elhallgatását kérő, befolyásos közéleti személy fizeti, így a családot már csak az 52 ezer forintra rúgó rezsiköltség terheli. Persze így se könnyű, mivel havonta mintegy 100 ezer forint kerül a családi kasszába. Julika időnként eljár egy varrodába dolgozni, s a napi munkáját azonnal ki is fizetik, de néhány ezernél többet alkalmanként ez a kézi varrás se hoz. Szerencse, hogy a 18 éves nagyobbik lánya ilyenkor helyettesíteni tudja a háztartásban és Timike mellett.

A lakhatás végleg megoldódhat

Julianna azt is elárulta, hogy a titokzatos segítőjét tulajdonképpen lapunknak köszönheti, ugyanis az illető tőlünk értesült a család kilátástalannak tűnő helyzetéről. – Egyedül biztosan nem tudnék fizetni egy ilyen drága albérletet, s ez az áldott jó ember azt is megígérte, hogy augusztusig itt maradhatunk, utána pedig egy hosszú távú megoldást is talál nekünk a lakhatásra – tette hozzá.

Már csak anyagilag kellene kissé jobban megerősödniük, hiszen jelenleg nagyobbrészt családi pótlékból és gyerektartásból élnek, amiből nem volt könnyű két ballagást is levezényelni a nyár elején, a gyógyítás és az egyéb költségekről már nem is beszélve.

– De nem panaszkodom – szögezte le, amikor személyesen is felkerestük. – Végre elindulhattunk egy jobb úton. És az is biztos, hogy a média segítsége nélkül nem jutottunk volna idáig – köszönt el tőlünk, nem leplezett hálával a tekintetében.

MJ


Jó emberek márpedig napjainkban is léteznek

Nem vesztek még ki a jó emberek, amit az is bizonyít, hogy Puskás Juliannának több segítője is akadt, akik máig tartják velük a kapcsolatot, s folyamatosan érdeklődnek a gyermek hogyléte felől.

Egy hölgy Amerikából utalt át pénzt, azzal a kikötéssel, hogy olyasmire költsék, aminek hasznát látja a gyerek a kórházban. Egy laptopra esett a választás, mivel az anyaotthonban se televízió, se számítógép nem állt rendelkezésükre, s az adományozó hölgy hozzájárult a számítástechnikai eszköz beszerzéséhez.

Debrecenből élelmiszert és ruhát gyűjtöttek, amit még az anyaotthonban adtak át nekik. Egy debreceni hölgy a kórházban is meglátogatta őket, Kisvárdáról pedig akadt valaki, aki segített megvenni a kórházi ápoláshoz szükséges legfontosabb dolgokat, a törölközőtől a köntösön át a tisztálkodó eszközökig. – Mindenkit, aki felajánlotta a segítségét, arra kértem, hogy személyesen keressen fel minket, nehogy valakibe befészkelje magát a gyanú, hogy az egész csak félrevezetés. Azt akartam, hogy győződjenek meg a saját szemükkel a helyzetünkről. Pénzt se vettem át csak úgy, hanem azt kértem, költsük el az adományozóval közösen. Az említett kisvárdai jótét lélek boldogan vállalta a családi bevásárlást, egy egész délelőttöt töltöttünk el vele a piacon. Igaz, hogy az októberre tervezett műtét későbbi időpontra került át, de a gyerek ennyi idő alatt szerencsére nem nőtte ki az összevásárolt holmit.

– Egy vállalkozó szintén a Kelet-Magyarországból értesült a család helyzetéről, és szeptemberben nem csak beiskoláztatta a gyereket, ellátva minden szükséges taneszközzel, de még egy mikrohullámú sütőt is vásárolt a családnak – sorolta Puskás Julianna.


[related-post post_id="3604031"]

[related-post post_id="3596231"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában