Helyi közélet

2018.06.02. 12:47

Forrón szereti sztárját a város

Mátészalka - A hajdani szívtipróról minden évben méltó programmal emlékeznek meg.

Mátészalka - A hajdani szívtipróról minden évben méltó programmal emlékeznek meg.

Van, aki forrón szereti, de Mátészalkán akár hidegen is megőrülnek az egykori nagy sikerű amerikai filmvígjátékért, s legfőképpen annak sztárjáért, Tony Curtisért, aki éppen 93 éve, 1925, június 3-án született. A különös alkalomból jubileumi ünnepséget rendez a magyar származású mozicsillag emlékére a Magyar Hollywood Tanács, a mátészalkai polgármesteri hivatal és a Szatmári Múzeum, s a különlegesnek ígérkező rendezvényen lesz kertmozis filmvetítés, érdekfeszítő előadás és záró koktélparti, ahogy az egy igazi sztárhoz illik. A rendezvény helyszíne, a Szatmári Múzeum 14 órakor nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, s mindenkit szeretettel várnak, akik szeretik a jó filmeket, s büszkék a járásszékhely híres szülöttére.

Hajformában megelőzte Elvist

Tony Curtis eredeti neve Bernard Schwartz volt. Filmjeiben először James, később Anthony Curtisként szerepelt, majd úgy döntött, hogy a Tony jobban illik hozzá. Édesanyja, aki férjével együtt Magyarországról emigrált New Yorkba, skizofrén volt, gyerekkorában gyakran elcsattant egy-egy pofon. Önéletrajzában azt írta, hogy nagyon vágyott az 1961-es Álom luxuskivitelben (Break­fast at Tiffany’s) című film főszerepére, ám végül George Peppard bújhatott Paul Varjak bőrébe, Audrey Hepburn partnereként. Felnézett Cary Grant-re. „A legjobb dolog, ami valaha történt velem, az volt, amikor találkozhattam vele. Miatta akartam bekerülni a filmes világba, ez volt a legfőbb vágyam” – nyilatkozta korábban. Elvis Presley-nek annyira megtetszett ún. ducktail-hajviselete (az 1950-es években divatos fazon, egy homlokba húzott kis tinccsel), hogy ő is olyat kért a fodrászától. A nyolcvanas években kokainfüggő volt. A sors iróniája, hogy 23 éves fia, Nicholas 1994-ben herointúladagolásban halt meg. Curtis krónikus obstruktív légúti betegségben is (COPD) szenvedett, melynek tünete a hörghurut és a tüdőtágulás. 2006-ban tüdőgyulladást kapott és majdnem meghalt. Gyakran furulyázott, ha lazítani akart. Megrögzött anti-dohányosként pedig több barátjának, kollégájának is segített a leszokásban. Sokat utazott, de rettegett a repüléstől.

Ügyesen festett is

Nyolcvan éves korától szinte már csak a festészetnek szentelte figyelmét, egy képét még a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (Museum of Modern Arts-ban) is kiállították egy állandó tárlaton, olvasható a művészről a legnagyobb amerikai filmes adatbázison. New Yorkban született, s a születésnapját a színész hírnevének és emlékének adózva a Magyar Hollywood Tanács emléknappá nyilvánította.

A június 4-ei emlékünnepségen 19 órától Bokor Balázs, az MHT elnöke tart előadást a festőként is ismert sztárról Nekem tetsszen, csak az érdekel, magamnak festek… címmel, ezt követően vetítik le az egyik legnépszerűbb, Van, aki forrón szereti című filmjét, s az estet koktélparti zárja.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában